Skip to main content
politikai informatika

Szétspammelték a moszkvai tüntetők Twitterét

Szerző: 2011. december 19.No Comments

„Maxim Goncsarov, a Micro Trend IT-biztonsági cég szakértője szerint összehangolt támadást intéztek az orosz választási eredményeket megkérdőjelező tüntetők, illetve az őket támogató szimpatizánsok Twitter-csatornája ellen, hogy nehezítsék az üzenetváltásban résztvevők kommunikációját. Goncsarov szerint botnet-támadásra utal, hogy élő, de korábban nem aktív felhasználók gépies üzenetekkel bombázták a #triumphalnaya, illetve#триумфальная azonosítóval ellátott üzenetfolyamot. A cél az volt, hogy az így generált zajban elvesszenek a tüntetők által beküldött posztok.

Elsősorban a beküldött üzenetek gyakorisága volt gyanús, mondta Goncsarov. Tíz poszt egy másodperc alatt azt mutatja, hogy a forrás nem ember, hanem valamilyen automatizmus. Az, hogy a támadás mögött áll-e hivatalos szerv, tulajdonképpen másodlagos, a lényeg az, hogy a közösségi média bizonyítottan a szólásszabadság háborújának csataterévé vált.

Brian Krebs biztonsági szakértő írása szerint Goncsarov megállapításait orosz aktivisták is igazolták, akik több ezer olyan hamis Twitter-fiókot találtak, amikkel folyamatosan bombázták a tüntetők csatornáját. Ha alaposabban megnézünk egy-egy ilyen fiókot, az látszik, hogy rendre olyan felhasználókról van szó, akik alig néhány üzenetet küldtek be, és a tüntetésekkel kapcsolatos posztok előtt hónapokon át tétlenül hallgattak. Az automatizált üzenetküldés mögött valószínűleg egy több ezer pc-t magába foglaló botnet állhat…”

Forrás:
Szétspammelték a moszkvai tüntetők Twitterét, Index.hu, 2011. december 12.