Skip to main content
jogközigazgatás: magyar

Trendszerűen változtatgatják a közbeszerzési törvényt

Szerző: 2011. december 19.No Comments

„A parlament december 13-án ismét módosította a közbeszerzési törvényt. A jogszabályt szinte trendszerűen változtatgatják a képviselők, attól függően, hogy éppen melyik érdekcsoport számára okoz nyűgöt a közpénzek nyilvános elköltését szabályozó törvény szerint lebonyolítani a beszerzéseket – írja a Napi Gazdaság.

A módosítást az energetikai törvények módosításáról szóló törvényjavalathoz benyújtott, zárószavazás előtti egyik javaslatként sikerült a honatyáknak elfogadni.

A december 27-től hatályos módosítás szerint ezentúl nem kell közbeszerzést lefolytatni az uniós értékhatárt el nem érő értékű beszerzéseknél hitelfelvételre, valamint a közfoglalkoztatás keretében előállított áruk, teljesített szolgáltatások vagy építési beruházások beszerzésére. Az uniós értékhatár jelenleg a klasszikus ajánlatkérőknél (például önkormányzatoknál) építési beruházás esetében mintegy 1,2 milliárd forint, áruvásárlásnál 32 millió, míg a szolgáltatás megrendelésénél 50 millió forint.

Efölött, tehát az uniós értékhatárt elérő vagy meghaladó beszerzéseknél már a közbeszerzési törvény szabályai szerint kell eljárniuk az ajánlatkérőknek, hiszen az EU-ban hangsúlyt helyeznek a nyilvánosságra – írja a lap.”

Forrás:
Napi: trendszerűen változtatgatják a közbeszerzési törvényt, HVG.hu, 2011. december 15.