Ilyen lesz az új önkormányzati rendszer

„Az új önkormányzati rendszerben nem lesznek finanszírozási problémák – mondta Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az új önkormányzati törvény elfogadása kapcsán tartott sajtótájékoztatón kedden a Parlamentben. Mint fogalmazott, az új önkormányzati rendszer nem fogja ismerni a működési hiány fogalmát a költségvetésben, nyugodt és biztonságos rendszer jön létre.

Az államtitkár kiemelte, hogy az önkormányzatoknak lesz idejük a felkészülésre, mivel a törvény nagy része – mint az új feladatfinanszírozási rendszer, az új közös önkormányzati hivatali struktúra és hivatali rendszer – 2013. január elsejével lép hatályba. A törvény utolsó részeként az összeférhetetlenségi és méltatlansági szabályok csak a 2014-es önkormányzati választásokat követő napon lépnek majd hatályba – tette hozzá Tállai András.

Az új önkormányzati rendszerről szóló törvény 157 paragrafusából öt súlyponti elemet emelt ki az államtitkár. Az első, hogy a törvény újraszabályozza az állami és az önkormányzati feladatrendszert, az állam a jövőben több feladatot vállal majd. Ezzel párhuzamosan egy új feladatfinaszírozási rendszer fog létrejönni, amelynek egyértelmű célja, hogy Magyarország minden településén biztosítsák az önkormányzati szolgáltatások működőképességét.

A harmadik lényeges elem – folytatta -, hogy egy új önkormányzati hivatali struktúra jön létre. Így a jövőben nem működhet önálló önkormányzati hivatal a kétezer lakos alatti településeken – mondta Tállai András, kiemelve: ez nem azt jelenti, hogy hivatal nem működik majd. Számításaik szerint ez körülbelül négyszáz önkormányzatot érint majd.

Fontos része a törvénynek továbbá az önkormányzatok kötelezettségvállalási rendszere, miszerint a jövőben a hitelfelvétel és a kötvénykibocsátás rendszere megszigorodik – ismertette. Ennek részletes szabályozását viszont a stabilitási törvény tartalmazza majd – tette hozzá az államtitkár. Az új önkormányzati törvény ötödik súlyponti elemeként a törvényességi felügyeleti rendszer megújítását, kialakítását emelte ki Tállai András.

Szerinte az új törvénynek köszönhetően sikerülhet a felgyülemlett problémák, gondok hátrahagyása, de egyúttal a magyar önkormányzati rendszer értékeinek megtartása. A törvény tartalmazni fogja, hogy Magyarország minden településén van önkormányzati képviselő-testület, és polgármestert választanak. Ezen felül a törvény szól még a lakosság önszerveződő szervezeteinek megtartásáról és erősítéséről, továbbá új fogalomként behozza az önfenntartó-képesség erősítését is – hangsúlyozta az államtitkár.

Tállai András azt mondta: egyértelmű cél, hogy a közszolgáltatások színvonalát az önkormányzatok területén is tudják növelni. “A minőség, a gyorsaság és az ügyfélcentrikusság kell, hogy jellemezze a szolgáltatásokat” – fogalmazott Tállai András.

Giró-Szász András kormányszóvivő a helyi önkormányzati törvény elfogadása kapcsán azt mondta: a kormány célja az alrendszerek átalakításával az, hogy azok hasznosabban és eredményesebben működjenek. Másrészt pedig, hogy a párhuzamosságokat és a feleslegességeket kivezetve költséghatékonyabban működjenek, ne generáljanak adósságot és ezáltal a magyar gazdaság és a magyar társadalom érdekét szolgálják.

Az önkormányzati rendszer hatástalanná, hatékonytalanná vált, elérkezett teljesítőképességének határához, működőképessége napi gondokkal küzdött, ezért volt szükséges hozzányúlni – fejtegette a kormányszóvivő.”

Forrás:
Ilyen lesz az új önkormányzati rendszer, HVG.hu/MTI, 2011. december 20.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.