Skip to main content
gazdaságinformatika

Kilátás felhősödésre

Szerző: 2012. január 2.No Comments

„Az iparági szakértelemre épülő, egy-egy terület szereplőit szabványos, felhőalapú megoldásokkal támogató szolgáltatók megjelenése jövőre a magyar piacon is a nyilvános felhőben elérhető szolgáltatások térhódítását hozhatja. A nagyobb verseny kedvezőbb díjakat és alacsonyabb áron elérhető magasabb szolgáltatási szinteket ígér. A felhasználóknak is meg kell még barátkozniuk a kevésbé testre szabható cloud megoldásokkal, és a vállalati IT-vezetőknek is fel kell készülniük egyfajta szerepváltásra.

Hazai várakozások
– A cloud egy fogyasztási modell, amelyben a szervezet az üzleti működést támogató IT-erőforrásokat újszerű módon biztosítja – mutatott rá Szekrényes Zoltán, a HP Magyarország technológiai konzultációs üzletágának vezetője. – A vállalatok nem felhőt akarnak vásárolni, hanem ugyanazokat a szolgáltatásokat használni, mint korábban, csak a felhőben ezt egyszerűbb és költséghatékonyabb módon, beruházások nélkül, rugalmasan és használati alapú díjazás mellett tehetik meg. A cloud-kínálat az IaaS szolgáltatásokkal jelent meg a piacon, amely leginkább a fejlesztő és tesztelő felhasználók, illetve a webtartalom-szolgáltatók körében terjedt el. A piac további fejlődését döntően befolyásolja majd, hogy a kis- és középvállalatok (nem IT-userek) megtalálják-e a nyilvános felhőben azokat a szolgáltatásokat, amelyeket szívesen használnának. A siker a szolgáltatás tartalmától függ, nem a formától.

A magyar piacon a lakosságot követően egyre több kisvállalat is nyilvános felhőben elérhető szolgáltatásokat kezd használni. A szélesedő kínálat mellett ez a körülmény is arra fogja ösztönözni a közép- és nagyvállalatokat, hogy komolyan fontolóra vegyék a felhőalapú megoldások bevezetését.

– A következő évben aligha számíthatunk arra, hogy a vállalatok IT-költségvetését szorító korlátok fellazulnak – tette hozzá Budai Károly. – A szervezetek továbbra is csak a legszükségesebbre költhetnek, és a megtakarításban a felhőszolgáltatások sokat segíthetnek. A nyilvános felhőben a díjszámítás használatalapú, így alkalmazása gazdaságos lehet, az időszakonként jelentkező, például tesztelésből, havi zárásból adódó igények kiszolgálásakor, illetve a szervezeti változások követésekor is. Itt elsősorban a SaaS és PaaS jellegű szolgáltatások iránti kereslet növekedésére számítunk. A magánfelhő megoldások a szabványos munkakörnyezetek alkalmazása és a magasabb fokú automatizálás által teszik olcsóbbá az üzemeltetést. Ezen a téren az IaaS jellegű, például desktop kiszolgálást, vagy a sokféle alkalmazás rendszeres tesztelését optimalizált erőforráson végző megoldások lehetnek népszerűek. A méretgazdaságosság azonban meghatározó, így a magánfelhő kialakításába tipikusan a nagyobb vállalatoknak érdemes belefogniuk.”

Forrás:
Kilátás felhősödésre, Kis Endre, Computerworld, 2011. december 30.