Skip to main content
közigazgatás: magyarszakirodalom

Kockázatos infrastruktúra-fejlesztési projektek a felsőoktatásban

Szerző: 2012. január 2.No Comments

„Az Állami Számvevőszék befejezte a felsőoktatás oktatási infrastruktúra-fejlesztési programjának ellenőrzését. Az ellenőrzés kiterjedt a köz- és magánszféra együttműködésében – PPP-konstrukcióban – megvalósult projektek átfogó értékelésére is.

A program középtávú ágazati célja az Európai Felsőoktatási Térséghez történő csatlakozás infrastrukturális feltételeinek mielőbbi megteremtése volt. A felsőoktatási intézményekkel kötött szerződések alapján a fejlesztéseket és az üzemeltetést a magánszféra finanszírozta, melynek ellentételezéseként az állami megrendelő a projekt futamideje alatt bérleti-szolgáltatási díj fizetését vállalta. A projektek jelentős állami kötelezettségvállalást eredményeztek.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzése számos, az előkészítéssel és megvalósítással kapcsolatos hiányosságot állapított meg. Többek között nem előzte meg hosszú-és középtávú stratégia kidolgozása a kormányzati döntést, nem készítettek munkaerő-piaci felmérésre alapozott létszámbecslést, nem szabályozták megfelelően a kötelezettségvállalás mértékét, valamint nem teljesítették a gazdaságossággal, eredményességgel kapcsolatos célkitűzéseket sem. Összességében nem érvényesítették megfelelően az állam érdekeit, és indokolatlanul nagy kockázatot vállaltak.

A Számvevőszék javaslatokat fogalmazott meg a nemzeti erőforrás és a nemzeti fejlesztési miniszternek, hogy tegyenek intézkedéseket a felelősség megállapítására, és a kapacitás-kihasználtság tükrében gondoskodjanak a fejlesztések közép- és hosszú távú hasznosításáról, valamint arról, hogy ne induljanak új fejlesztések a teljes körű átláthatóságot és elszámoltathatóságot biztosító jogszabályi környezet kialakítása nélkül.

A jelentést innen töltheti le…”

Forrás:
Kockázatos infrastruktúra-fejlesztési projektek a felsőoktatásban, Állami Számvevőszék, 2011, december 20.