Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Szabó Erika évértékelése: eddig 62 milliárd forint a megtakarítás

Szerző: 2012. január 2.No Comments

„A közigazgatási átalakítások célja a jó állam megszületése. Az elmúlt egy év tapasztalatairól a Rádió Orient műsorában Szabó Erika beszélt. A Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára elmondta, a kormányhivatalok kialakításával a kormányzat hatékonyabb működést akart elérni. A központi költségvetés számára eddig 62 milliárd forintot sikerült megtakarítani. „A kormányhivatalok jelenleg kétharmad annyi pénzből működnek, mint a korábbi rendszerben” – hangsúlyozta az államtitkár.

A kormányablakokban az elmúlt egy év során több mint 200 ezer ügyfél fordult meg. Szabó Erika elmondta, az állampolgárok jelenleg 61 ügyet intézhetnek a kormányablakokban. A rendszer 2013-ra teljesedik ki egészében: megvalósul az egyablakos ügyintézés, azaz az egyetlen ügyfélszolgálati helyszín a kormányablak lesz.

A Rádió Orient vendége kiemelte, a szakigazgatási szervek kiválóan működtethetőek a kettős irányítási rendszerben. „A korábban tapasztalható széttagoltság helyett területi szinten egy szervezeti rendszer állt fel. Így az ágazat minden gond nélkül végezheti szakmai igazgatási jogköreit”.

A megyei intézmények átadása az államnak lehetővé teszi a megyei önkormányzatok konszolidációját, illetve az állami közszolgáltatások egységes működtetését. A megállapodások aláírása a napokban zajlik. Szabó Erika elmondta, az átalakítás több 10 ezer foglalkoztatottat fog érinteni. „Törvény rendelkezik arról, hogy az állam köteles a feladatok mellett a dolgozókat is átvenni. Így az állami működtetés védelmet jelent számukra” – emelte ki.

A megyei intézmények konszolidációja során az állam 187 milliárd forint adósságot vállal át az önkormányzatoktól. „Az átvétellel az állam garanciát vállal a jó működtetésre” – hangsúlyozta a közigazgatási rádió vendége, majd hozzátette: a megyei önkormányzatok területfejlesztési központok lesznek. „A korábbi regionális területfejlesztési központok helyett a jövőben a megyék kezébe kerül a döntési lehetőség” – beszélt az államtitkár a megyei önkormányzatok várható feladatairól.

A járási központok létrehozásával az államnak az a célja, hogy minél közelebb hozza a szervezetrendszert az állampolgárokhoz. Most véget ér a káosz – emelte ki az államtitkár. „A kistelepülésen élőktől nem szeretnénk az új rendszerben sem szolgáltatást visszavenni, így minden településen lesz ügyfélszolgálati idő, amikor a járási hivatal munkatársa kimegy és segít ügyeik intézésében.” – tette hozzá.

Szabó Erika a rádió műsorában elmondta, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalával (KEK KH) közösen hangolják össze a kormányhivatalok informatikai rendszerét, illetve alakítják ki a járási hivatalok informatikai struktúráját. „A hatósági eljárási törvényből minden ügyintézést lassító tényezőt kivettünk. Célunk, hogy a jövőben ne csak az ügyindítás, hanem az ügyintézés is elektronikus úton elérhető legyen”.”

Forrás:
Szabó Erika évértékelése: eddig 62 milliárd forint a megtakarítás, Csongrád Megyei Kormányhivatal (OrientPress), 2011. december 23.