Skip to main content
közigazgatás: magyar

Öt járást javasoltak Győr-Moson-Sopronban

Szerző: 2012. január 8.No Comments

„Öt járás jöhet létre Győr-Moson-Sopron megyében, ha a kormányzat elfogadja a kormányhivatal javaslatát – közölte Széles Sándor kormánymegbízott pénteken az MTI érdeklődésére.
Területfejlesztési okok és az önkormányzati együttműködési lehetőségek kihasználása miatt ez tűnik optimális számnak – mondta, hozzátéve, ha az ötjárásos rendszer valósul meg, akkor Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár, Kapuvár és Csorna lehet a központ, ha pedig hétre emelkedik a szám, akkor Pannonhalma és Tét csatlakozhat ezekhez.

A kormánymegbízott megemlítette: a járási határok nem okvetlenül esnek egybe a kistérségiekkel. Mosonszentmiklós már jelezte is, hogy – az Öttevénnyel való együttműködés miatt – szeretne a győri járáshoz tartozni.

Széles Sándor jelezte, a szaktárca most értékeli a javaslatot, amelyet reményeik szerint még ebben a hónapban társadalmi vitára bocsáthatnak, így azt valamennyi helyi önkormányzat, civil szervezet és államigazgatási szerv is értékelheti.

A jogalkotási program szerint az idén januárban nyújthatja be a kormány, és márciusban fogadhatják el a képviselők a járások kialakításáról szóló előterjesztést.

Virág Rudolf, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára tavaly december 7-én Zalakaroson kifejtette: a 2013-tól létrejövő járások kialakításának alapelve, hogy egyetlen járás sem érhet túl a megyehatárokon és azok legfeljebb 30 kilométeres körzetűek lennének. A járási rendszer 1983-as megszűnésekor 83 járás volt, ezzel szemben most várhatóan 160-170-et alakítanak ki – tette hozzá.

Kitért arra: jelenleg 175 kistérség van az országban, a tényleges térségszervező városok száma mintegy 200, várhatóan ezek figyelembevételével szerveződnek majd a járási hivatalok, amelyek államigazgatási feladatokat látnak majd el a megyei kormányhivatal szervezeti egységeként.”

Forrás:
Öt járást javasoltak Győr-Moson-Sopronban, Echo TV/MTI, 2012. január 6.