Skip to main content
közigazgatás: magyar

Intézményátvétel – Szabolcsban is megalakult a megyei intézményfenntartó központ

Szerző: 2012. január 9.No Comments

„Harmincegy, korábban megyei önkormányzati fenntartású intézménnyel megalakult a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK) – jelentették be a megyei kormányhivatal és az új szervezet vezetői pénteken sajtótájékoztatón, Nyíregyházán.

A megyei önkormányzat tavaly december 29-én írta alá a térségi kormányhivatallal az intézmények átvételéről szóló megállapodást, ezzel az intézmények állami fenntartásba kerültek át – mondta Vinnai Győző kormánymegbízott. Az állam emellett átvállalta a helyhatóságok adósságállományát, melynek összege országosan 187 milliárd forintot tett ki, de Szabolcsban is jelentős tételt jelentett.
A kormánymegbízott közlése szerint a MIK az oktatási és a szociális intézményeket, a múzeumi hálózatot, a pedagógiai intézetet, valamint az eddig sportigazgatási és kulturális feladatokat egyaránt ellátó Bujtosi Szabadidő Csarnokot vette át a megyei önkormányzattól. A megyei kórházakat tömörítő Egészségügyi Holding Zrt. közvetlen állami tulajdonba került, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház fenntartása pedig a városi önkormányzat feladata lesz a jövőben.

“Célunk az intézmények biztonságos működtetése, az ellátás színvonalának megőrzése, a volt megyei intézményekben dolgozó szakemberek megbecsülése” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón a kormányhivatal vezetője. Vinnai Győző hozzátette: szervezeti átalakítások egyelőre nem lesznek, a folyamat csak a jelenlegi helyzet áttekintése után kezdődhet el. Az intézmények eddigi vezetői egyébként március 31-ig tölthetik be posztjaikat.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter – a kormánymegbízott javaslatára – a MIK élére a korábban a megyei Egészségbiztosítási Pénztárt vezető Németh Péter Gábort nevezte ki.
Az új szervezet vezetője a tájékoztatón elmondta: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye húsz településén 31, korábban megyei önkormányzati fenntartású intézmény került át az államhoz, ezek összesen 2170 embert foglalkoztatnak. A szociális, közoktatási és gyermekvédelmi intézményrendszerek összesen 9 ezer ember ellátásáról gondoskodnak.

Az intézményfenntartó központ állományába 41 kormánytisztviselő és 360, az intézményeknél dolgozó munkavállaló tartozik – tette hozzá Németh Péter Gábor.”

Forrás:
Intézményátvétel – Szabolcsban is megalakult a megyei intézményfenntartó központ, Szabolcs Online, 2012. január 6.