Skip to main content
közigazgatási informatika

Innováció az e-részvételért – beszámoló a konferenciáról

Szerző: 2012. január 15.No Comments

Innováció az e-részvételért – beszámoló a konferenciáról
Lukasz Chryniewicz, eGov Kft.

2011 november 17-18. között volt a 6. Európai E-Kormányzati Miniszteri Konferencia és Kiállítás Lengyelországban. Az eseményt megelőző napon tartották meg az Innováció az e-részvételért című előzetes konferenciát Poznanban 200 résztvevővel. Néhány gondolatot szeretnénk ismertetni az ott elhangzottakból.

Julia Glidden: Élő Laboratóriumok – Hogyan alakítsuk át a teknősöket gazellákká
A főelőadás bemutatta az Élő Laboratórium (Living Lab) mozgalmat, amely nagyszerű környezetet biztosít a köz- és magánszektor közötti együttműködéshez. Különösen A Living Lab módszertan alkalmas arra, hogy elősegítse a közigazgatás szereplői és a kis- és középvállalatok együttes cselekvését az e-üzlet területén. A kis-és középvállalatok jelentik az üzleti innováció kulcsfontosságú elemét Európában. Az előadó szerint az Élő Laboratóriumok – a Web 2.0/3.0-ás eszközökkel kombinálva – jelentik az igazán innovatív irányzatot.

Jeremy Millard: Az üzleti szervezetek szerepe és lehetőségei az e-kormányzati értéklánc átalakításában
Az előadó felidézte, hogy a tekintélyes költségvetési korlátok között megvalósuló nyílt kormányzat a közszolgálati értéklánc átalakulásához vezet. Az Egyesült Királyságban gyors ütemben változik a kormányzati fejlődés útja, az üzleti életben meghonosodott digitális eszközök és módszerek használatával. A nyílt adatok megteremtését biztosító szoftverek, támaszkodva a kormányzati szervezetek közötti alkalmazások (melyek maguk is nyílt forráskódúak) megosztására, segítenek versenypiacot teremteni a kis- és középvállalatoknak. A kitűzött cél az volt, hogy az összkormányzati szerződések 25 százalékát ez a szektor kapja. A nyílt adatok mostani elérhetővé tétele már kezdi megnövelni a szektor szerepét a kormányzat és az állampolgárok számára nyújtott szolgáltatások területén. Az Egyesült Államok a vezető erő ezen a területen, különösen a nagyvárosok önkormányzatai, de az Egyesült Királyság és Dánia is jelentős fejlődésen megy keresztül ebben a tekintetben. Jeremy Millard előadásában kritikailag értékelte ezeket a fejleményeket.

Fórum beszélgetés
A vita akörül forgott, hogy a kormányzat hogyan keltheti fel az állampolgárok érdeklődést az e-kormányzat iránt, és az állampolgári igények megfelelő orientálásával és a követelményekre fordított megfelelő figyelemmel hogyan érhető el a nagyobb állampolgári részvétel. Hangsúlyozták, hogy az e-kormányzati szolgáltatások használata során szerzett tapasztalat nagyon fontos tényező.

A konferencia prezentációit itt lehet letölteni: http://www.web.gov.pl/aktualnosci/19_1266_prezentacje-z-innovation-for-e-participation.html
Videó beszámoló a konferenciáról: http://www.youtube.com/user/DITatPUE
Living Lab (Wikipédia)
European Network of Living Labs