Skip to main content
távközlés

Sikerrel zárult az „EKG” (Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat) megvalósításának első fázisa

Szerző: 2012. január 15.No Comments

„Az MVM Zrt. az „Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) megvalósítás” Projekt tervezési, kivitelezési és beszerzési feladatainak végrehajtásra 2011 augusztusban Társaságunkat kérte fel. Az EKG Projekt része a Kormány által jóváhagyott és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által indított Nemzeti Tulajdonú Távközlési Hálózat Fejlesztési Projektnek (NTTHFP).

Az EKG fő célkitűzése a nagy sávszélességű, üzembiztos, országos elérhetőséget biztosító egységes gerinchálózat kialakítása.

Az EKG-projekt végrehajtása során az MVM Zrt.-nek a projekttagokkal együttműködve több szolgáltató és alvállalkozó közös munkáját kellett összehangolnia. Az egymásra épülő munkafolyamatokat nem volt mindig könnyű a megfelelő sorrendben tartani, és ez néha bosszúságot néha pedig vidámságot hozott a projekt életébe. Például amikor címpontatlanságból adódóan értetlenül telefonált a szolgáltató, azt kérdezve, hogy biztosan egy bontásra ítélt épületbe kell bevezetnie a kábelt az elköltözött rendőrörs új épülete helyett?

Az időnként felbukkanó akadályok ellenére a kollégák fáradhatatlanul, szó szerint éjjel-nappal azon dolgoztak, hogy az OVIT ZRt. az elvállalt határidőre, november 30-ára átadhassa a gerinchálózatot és a szolgáltatás problémamentesen elindulhasson. Az ütemtervet sikerült tartani, így a projekt decemberben az első fázisának lezárásához érkezett.

Ennek értelmében átadásra került a gerinchálózat, a 4 budapesti 36 megyeszékhelyi és 24 kiemelt városi rendőrkapitányság mint aggregációs pontok kiépítésével. Bekapcsolásra került több mint 500 rendőrségi, tűzoltósági, katasztrófavédelemi végpont, ahol így az eddigiekhez képest lényegesen nagyobb sávszélesség és magasabb szolgáltatási szint elérése biztosítható számukra.

Az OVIT ZRt. a gerinchálózat kiépítését követően az üzemeltetésben is aktívan részt fog venni. Reményeink szerint az informatikai rendszerek sebességének növelése és az eszközök korszerűsítése a közigazgatási ügyintézés megkönnyítését eredményezi. A Nemzeti Távközlési Gerinchálózat építése 2012-ben tovább folytatódik, melyben az OVIT-nak továbbra is jelentős feladatokat kell elvégeznie.”

Forrás:
Sikerrel zárult az „EKG” (Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat) megvalósításának első fázisa, Országos Villamostávvezeték ZRt., 2012. január 10.