Skip to main content
közigazgatás: magyar

A közigazgatási létszámleépítés Baranyában

Szerző: 2012. január 16.No Comments

„A megye egyik legnagyobb foglalkoztatójaként jegyzett kormányhivatalt is érzékenyen érinti a közszférában kezdődő több ezres létszámleépítés.

Több mint 6700 álláshely szűnik meg a közszférában a kabinet döntése értelmében, a legtöbb dolgozót, több mint 2300-at a megyei kormányhivataloktól kell elküldeni. A sokak számára sorsformáló esemény baranyai vonatkozásairól dr. Hargitai János kormánymegbízottat kérdeztük.

– A megyei kormányhivatal egységeiben mintegy 1200 ember dolgozik, ha a tíz százalékot vesszük, hozzávetőleg 120 munkatárs távozásával kell számolnunk. Olyan szempontból nem ért váratlanul bennünket a központi döntés, hogy részesei lehettünk a költségvetés kialakításának, tehát látható volt a létszámcsökkentés szükségszerűsége – mondta a kormánymegbízott.

Hargitai János a Dunántúli Napló érdeklődésére kifejtette, hogy a 120 fős létszám felét a tavaly óta feltöltetlen üres állásokkal tudják kiváltani, további 20 azoknak a száma, akik nyugdíjasok vagy közvetlenül előtte állnak. Mivel néhányan jelezték, hogy van módjuk állást váltani, ezért Baranyában konkrétan negyven embert érint a küszöbön álló elbocsátás. A kormánymegbízott hangsúlyozta, a létszámcsökkenés minden hivatali szervet munkaarányosan érint, a kiválasztás szempontja pedig a mutatott teljesítmény lesz.

Más hivataloktól is sokan kénytelenek távozni
A megyei kormányhivatalon kívül Baranyát a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (országosan 577 fő), a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől (39), a Központi Statisztikai Hivataltól (70), az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóságtól és szerveitől (162) valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (159) elküldendő létszám érintheti. Ennek részleteiről azonban még nincs információ.

Az biztos viszont, hogy az érintettek a törvény által előírt felmondási juttatásban, végkielégítésben részesülnek majd. Lapunk információja szerint a kormány a létszámleépítéshez kapcsolódóan – az elbocsátottakat támogató rendszer létrehozása érdekében – úgynevezett Karrier Híd Program indítását rendeli el, ami támogatást, járulékkedvezményt nyújt az elküldötteket foglalkoztató munkáltatóknak.”

Forrás:
A teljesítmény dönt az elbocsátásnál is, Kaszás Endre, Dunántúli Napló, 2012. január 14.