Skip to main content
egészségügy

Milliárdos veszteségek érhetik a kórházakat

Szerző: 2012. január 18.No Comments

„Éves szinten akár egymilliárd forintot veszíthetnek az államhoz visszakerült kórházak azzal, hogy most már nem valamely kereskedelmi banknál, hanem a Magyar Államkincstárnál kell vezetniük a számlájukat – olvasható a Magyar Nemzet szerdai számában.

A szakmai szervezetek el szeretnék érni, hogy a kormány változtassa meg a Magyar Államkincstárra vonatkozó szabályokat, így az állam által átvett kórházak ingyen utalhatnának, és kamatot kaphatnának a számlájukon lévő pénz után. A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) úgy becsüli, hogy egy „megyei” fekvőbeteg-ellátó intézmény havonta 200-400 ezer forintot bukhat csak az utalások díja miatt. Az utalásokat eddig – kedvező megállapodás esetén – ingyen vagy minimális díj ellenében teljesítették a kereskedelmi bankok.

A Magyar Államkincstár viszont sokkal többet kér egy banki műveletért – mondta a Magyar Nemzetnek Rácz Jenő, az MKSZ elnöke, a Veszprém megyei kórház főigazgatója.

További veszteségek is érik a kórházakat. Korábban a számlavezető banktól a kórházak kamatot is kaptak, még akkor is, ha csak egy pár napig volt a számlán a pénz. Az államkincstár azonban nem fizet kamatot, így egy olyan kórház, amely több mint tízmilliárd forintból gazdálkodik évente, jelentős, akár tíz-húsz milliónál nagyobb bevételkieséssel is számolnia kell. E pénzből vehettek például új ultrahang-berendezést – mondta Fülöp Rudolf, a törökbálinti tüdőgyógyintézet főigazgatója. A szakmai szervezetek azt tervezik, hogy a kormányhoz fordulnak az ügyben. Segítséget kérnek ahhoz, hogy az említett veszteségeiket kompenzálni lehessen – fogalmazott Fülöp.

A kórházak nehézségeit növeli, hogy az államkincstár nem ad folyószámlahitelt, márpedig sok intézménynek korábban volt folyószámlahitele, amelyből néha például a legsürgősebb beszállítói tartozásokat kiegyenlíthette, így nem kellett késedelmi kamatot fizetnie – írja a Magyar Nemzet.”

Forrás:
Milliárdos veszteségek érhetik a kórházakat, mno.hu, 2012. január 18.