Felkorbácsolta az indulatokat Somogy új felosztása

„Összesen 8 járást alakítana ki a kormány a megyében. Bonyolultabb ügyintézés, évtizedes szokásrendek felrúgása. Többen erre hivatkozva kritizálják a terveket.
A kormányhivatalnál azt mondják: egyelőre nincs miért háborogni. A felosztás még nem végleges, péntekig várják a településvezetők visszajelzéseit, amelyek alapján változtathatnak a jelenlegi elképzeléseken.

Vízvártól Barcs 27 kilométer és 35 perc, Csurgó 24 kilométer és 31 perc. Közúton. A falubeliek többsége azonban busszal jár ügyeket intézni. Barcsra összesen tíz járat indul, ebből 5 a reggeli órákban. Csurgóra egész nap csak 4 és az első negyed tízkor.

“Ez nem tetszik nekünk, mert Barcshoz van a közlekedés, oda jobban tudunk menni, Csurgó nekünk nagyon kiesik közlekedésben. Tehát mi a papírt is úgy írtuk alá, hogy Barcsot kérjük ezután is” – mondta Tóka Sándorné.

Azon a kérdőíven, amit a polgármester küldött ki a falubelieknek, amikor megtudták, hogy Csurgóhoz akarják őket csatolni. Kozma László is csodálkozik a döntésen, hiszen ezer szállal kötődnek Barcshoz és már az 50-es évek óta.

“Barcsot autóbusszal, vonattal közvetlenül 30 perc alatt meg tudjuk közelíteni. Csurgóra vonattal körbe gyékényesi átszállással tudnánk csak elmenni buszközlekedés nem olyan sűrűn van, mint Barcs fele. Csurgón nincs földhivatal többek között” – tette hozzá Vízvár polgármestere, Kozma László.

Az oktatási intézmények és a szennyvízrendszer fenntartása közös és az orvosi ügyelet is Barcshoz tartozik.

A József Attila Múzeumról híres Balatonszárszó vezetése is csodálkozik a járások kialakításán. A földvári kistérséget megszüntetnék és Fonyódhoz csatolnák őket. Szárszó Kötcsével és még 3 településsel akart közös körjegyzőséget kialakítani.

A balatonboglári polgármester, Dorogi Sándor elmondta: “Aki ismeri ezt a mi környékünket az tudja, hogy ez a 4 település zsáktelepülés, tehát itt kijárat mindössze Balatonszárszó felé van és Szárszót nem lehet megkerülni, ha bármilyen ügyintézésre kerül sor, akkor ebből a körzetből el kell jutni Fonyód felé”.

A megyei kormányhivatal közleményben tudatta, hogy az ismert felosztások egyelőre nem véglegesek. Ezekről péntekig minden településvezető elmondhatja véleményét és adott esetben változtatnak az eredeti terven.”

„Arról ugyan nincs szó, hogy Bélavár kérné „átjelentkezését” Horvátországhoz, háborognak rendesen azok a somogyi faluvezetők is, akiket derült égből villámcsapásként ért a járások beosztásának néhány napja megjelent tervezete. Igaz, hogy a hírek szerint a bodrogközi települések hasonló okból akár készek lennének Szlovákiához is csatlakozni, Somogyban csak falugyűlésekről, közös képviselő-testületi ülésekről, kormányhivatalnak, minisztériumnak címzett beadványokról hallani.

Balatonszárszó térségében a jelenlegi földvári kistérség öt településéből négyet Fonyódhoz, egyet Siófokhoz irányít a tervezet. A szárszói és a kötcsei képviselő-testület hétfőn megszavazta, hogy közös körjegyzőségben képzelik el a jövőt (Telekiben, Szóládon és Nagycsepelyen is nyilván ugyanígy döntöttek volna), erre kedden megjelent a nyolc leendő somogyi járás térképe… – Hittünk ugyanis – a jelek szerint naivan – abban az ígéretben, hogy az önkormányzatok valóban maguk dönthetik el, hogy kivel akarnak társulni, közösködni – mondta Dorogi Sándor balatonszárszói polgármester. – Eddig úgy volt, hogy ott avatkoznak csak be majd felülről, ahol nincs egyezség. Erre kiadják ezt a nyilván egy pesti íróasztalnál rajzolt, a legcsekélyebb helyismeretet, földrajzi ismereteket nélkülöző térképet, mi meg itt a „végeken” leesünk a székünkről a meglepetéstől.

Járás ide, vagy oda, nem az lenne a normális, hogy átbeszélik az érintettekkel, mielőtt bárki térképet rajzol? Vagy legalább tájékoztassák a tervekről előzetesen azokat, akiknek a jövője múlik rajta. Nem a polgármesterekről van itt ugyanis szó (Balatonszárszó önálló hivatali státuszát például semmi sem befolyásolja a 2200 lakos miatt), nem a mi jövőnkről, hanem emberi közösségekéről. Arról, hogy merre vezessen az útjuk iskolába, orvoshoz, ügyeket intézni a következő évtizedekben. Akik ezt a térképet megrajzolták, tudják, hogy út sem vezet (kerülővel persze el lehet jutni) Kötcse, Teleki felől Fonyód felé, csak az erdő van? S hogy tömegközlekedés sincs?
A szárszói polgármester megjegyezte: – Ha tiltakozó szavunk valóban elhallik a döntéshozókig, ha valóban hallgatnak az észérvekre, akkor megemelem a kalapom.

Merthogy a tiltakozás már formálódik; no persze nem arra kell gondolni, hogy az öt szomszédos település elöljárói a polgári pikniknek helyet adó kötcsei Dobozy-kúria elé vonulnának, ám kedden este az ötök tartanak egy közös testületi ülést, hogy formába öntsék mondandójukat (van bőven), amit eljuttatnak az illetékesekhez; országgyűlési képviselőkhöz, szaktárcához, kormányhivatalhoz, érdekképviseleti szervezethez.

– A döbbenettől sokáig csak kerestük a szavakat – így Feledy Gyula kötcsei polgármester. – Megpróbálunk higgadt fejjel gondolkodni, arra koncentrálni: mit tehetünk. A közös testületi ülést is annak érdekében tartjuk, hogy észérvekkel hathatósan támasszuk alá kérelmünket: nem akarunk a fonyódi járáshoz tartozni. Az öt település sorsa évtizedek óta összeforrt. Elismerjük, hogy szükség van a húsz év óta változatlan rendszer korrekciójára, s tudna működni az új szisztéma is – közös körjegyzőség formájában. Másként hogyan szervezzük meg fonyódi járási központtal az iskolát, a családsegítő szolgálatot, az orvosi ellátást? Hogyan működtethető ez normálisan? Bízunk benne: észérvekkel lehet még változást elérni.

A csurgói járáshoz sorolták Bélavárt és Vízvárt. – Legalábbis a tervezet szerint – hangsúlyozta Pápa László, Bélavár polgármestere, hozzátéve: a terveket január 20-ig lehet véleményezni, s mivel a maga részéről nem örül az új helyzetnek, összehívta a képviselőtestületet, és falugyűlést is szerveznek, hogy kiderüljön, a lakosság is hasonlóan gondolkodik-e. Ha igen, élnek a lehetőséggel és beadványt fogalmaznak. – Mindig Barcshoz tartoztunk – mondta a polgármester. – Jelenleg is minden odaköt, az egészségügyi ellátástól, a tűzoltóságon keresztül a földhivatalig, s ami az egyik legfontosabb: a munkaügyi kirendeltség, amellyel közös pályázatunk van a Start-programban.

Pápa László arról, hogy miért kerülhettek át a csurgói járáshoz, úgy vélekedett, csak egyetlen logikus indok létezhet: települése az egymással közös körjegyzőségben lévő Vízvár és Somogyudvarhely között fekszik, e körjegyzőség székhelye Somogyudvarhelyen van, amely a csurgói kistérséghez tartozik. Ugyanakkor felvetette: több társulásnak is tagja Bélavár, amelyek Barcs irányába teszik őket érdekeltté, és így legyenek része a csurgói járásnak? Arrafelé a közlekedés se jó.

A szomszédos Vízvár polgármestere első felháborodásában falugyűlést akart összehívni, de jobbnak látta, ha az emberek írásban kapják meg a véleményezési lehetőséget. Kozma László elmondta: ők azt képviselik, amit a lakosság akar, ezért szerdán kérdőívet állítottak össze és küldtek ki. Ebben egyetlen kérdés szerepelt: melyik járást választanák? A válaszok száz százalékban a barcsit támogatták. Hozzátette: ezer szállal kötődnek a barcsi térséghez, ezért nem értik ezt az újfajta felosztást, hiszen többek közt az oktatási-nevelési intézmények közös fenntartásúak, közös az orvos-ügyeleti ellátás és szennyvízrendszer, valamint munkavállalás szempontjából, a szakhatóságokkal sincs semmiféle kapcsolatuk a csurgói térségben.

Rinyaújnép a tervezet szerint a barcsi helyett a nagyatádi járáshoz tartozna, bár körjegyzősége évtizedek óta a babócsai. Szüsz József polgármester szerint az elgondolás elképzelhetetlen az ötven lakosú zsákfalu számára, a néhány iskolás, óvodás is a hét kilométerre lévő Babócsára jár.

Balatonmáriafürdő sem szívesen sorolódik
Galácz György balatonmáriafürdői polgármester kifejtette: a máriai testület nem ért egyet azzal, hogy a fonyódi járáshoz sorolták településüket. Négy éve léptek át a fonyódiból a marcali kistérségbe. Marcaliban koncentráltabban tudják igénybe venni a szolgáltatásokat, s már számos közös alapot is építettek az együttműködéshez. Kovács József balatonkeresztúri polgármester megkeresésünkre azt mondta: nincs kialakult álláspont, a határidő lejárta előtt a képviselőtestület véleményezi, megvitatja a tervezetet.

Móring József Attila országgyűlési képviselő arról beszélt: támogatja a Balatonszárszó-környékieket abban, hogy egy járáshoz tartozzanak. A négy szomszédos falut még az út is Szárszóhoz köti, természetes, hogy azok is a siófoki járáshoz kerüljenek. Balatonmáriafürdő esetéről viszont úgy vélekedett: logikátlannak tűnik, hogy tóparti településeket kiszakítsanak a balatoni övezetből. – Szerintem legalább annyi, sőt több érv szól amellett, hogy az érintett szakaszon a Balaton-parti települések egységesen a fonyódi járáshoz tartozzanak – fogalmazta meg a KDNP-s parlamenti képviselő.”

Forrás:
Felkorbácsolta az indulatokat Somogy új felosztása, KaposPont, 2012. január 16.
Közigazgatás vonalzóval, leestek a székről a járásokra nézve, sonline.hu, 2012. január 16.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.