Skip to main content
informatikaközigazgatási informatika

Uniós együttműködés alakul a felhőtechnológiák támogatására

Szerző: 2012. január 29.No Comments

„Neelie Kroes, az unió digitális menetrendért felelős alelnöke a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon tegnap jelentette be, hogy a felhőszolgáltatások terjedését elősegítő kezdeményezést indítottak útjára.

A felhőé a jövő
A biztos asszony a bejelentéskor mondott beszédében kifejtette, hogy a számítástechnikai felhőtechnológiák (cloud) megváltoztatják a jelenlegi gazdaságot, ugyanis jelentős mértékben javítják az egyéni és a kisvállalkozások esélyeit; ahogy elmondta: a felhősödés következtében a skálázható, biztonságos szolgáltatások nagyobb hatékonyságot, fokozott rugalmasságot és költségcsökkenést hoznak e cégek számára.

Emiatt égető szükség van arra, hogy a gazdaságilag vezető országokban haladéktalanul szabályozások szintjén is támogassák a cloudmegoldásokat. Utalt rá, hogy az általa tavaly meghirdetett, a felhő terjedését segítő stratégia megköveteli, hogy Európa ne csak egyszerűen kedvezzen e technológiáknak, hanem célja az is, hogy aktívan segítse terjedésüket. Épp emiatt történt, hogy a stratégia meghirdetése óta az uniós testület kiterjedt és alapos konzultációkat szervezett a legnagyobb felhőszolgáltatók, a felhasználók és az ügyfelek részvételével, hogy felmérjék a lehetőségeket, az igényeket és az esetleges kifogásokat.

Sok az aggály és a tennivaló
Neelie Kroes beszámolt arról, hogy az összejövetelek egyértelműen megmutatták, hogy sokan még mindig fenntartásokkal fogadják a cloudot, a résztvevők többféle tisztázatlan problémára is rámutattak: Pontosan mit is vásárol meg, az, aki előfizet egy szolgáltatásra? Mi a helyzet az adatbiztonsággal? Ki tekinthető megbízható szolgáltatónak? Ha nem tetszik az adott szolgáltatás, könnyen válthatnak-e az előfizetők? Ha súlyosabb probléma merül a szolgáltatás kapcsán, milyen lehetőségek vannak a bírósági úton történő elégtételre?

Az alelnök asszony elismerte, hogy ezek valódi problémák (szabványosítás, tanúsítványok meghatározása, adatvédelem, interoperabilitás stb.), melyek főként a cloud előnyeit leginkább élvező kisvállalkozásokat veszélyeztetik, akiknek nincsenek erőforrásaik arra, hogy ezeket a gondokat maguk oldják meg. Kroes szerint itt olyan létező akadályokról van szó, melyeket le kell küzdeni, és ez uniós feladat is. Az első lépések szerinte már megtörténtek, mivel a szerdán nyilvánosságra hozott új adatvédelmi irányelvjavaslat már több elemében szabályoz a clouddal kapcsolatos tevékenységeket is.

Kiemelt helyen a közszféra, a közigazgatás
Az alelnök ugyanakkor kijelölte az új célokat is. Kifejtette, hogy az unióban a közszféra IT-beszerzései irdatlan összegeket emésztenek fel, a teljes piac 20 százalékát adják, ám a beszerzések alacsony hatékonyságnövekedéssel járnak a felhasználási széttöredezettség miatt. Uniós szinten ezért ezen a területen is harmonizációra és integrációra van szükség – akár határokon átnyúló közösen használt megoldásokra is –, hogy kihasználják a szabványosított szolgáltatások, az új, jobb és olcsóbb technológiák előnyeit. Kroes szerint ezzel mindenki jól jár: a cloudpiac növekszik, az iparág fejlődik, ugyanakkor a felhőt használók, beleértve a közszférát is, olcsóbban jutnak technológiához és hatékonyabb módon dolgozhatnak.

European Cloud Partnership
A fenti célok elérése érdekében Neelie Kroes bejelentette, hogy az összes érintettet meghívja egy új kezdeményezés, a European Cloud Partnership (kb.: Európai Felhőszövetség, -együttműködés) támogatójául.

Ez a szövetség az alelnök tervei szerint első lépésként meghatározza egy felhőszolgáltatás beszerzési alapkövetelményeit: szabványok, biztonság, megfelel-e a versenyügyi előírásoknak, nyitott-e a rendszer stb. A második fázisban kidolgozzák azt, hogy a megállapított követelményeket milyen módon lehet számon kérni, a harmadik lépés pedig az lesz, hogy a referenciarendszert hozzák létre.

Az idén létrehozandó kezdeményezést az Európai Bizottság kezdetben 10 millió euróval támogatja, a közös munka első eredményei a jövő évre várhatóak.”

Forrás:
Az uniós biztos európai felhőszövetséget alapított a cloud támogatására, Dajkó Pál, IT café, 2012. január 27.
Neelie Kroes Vice-President of the European Commission responsible for the Digital Agenda Setting up the European Cloud Partnership World Economic Forum Davos, Switzerland, 26th January 2012,, sajtóközlemény, Európai Bizottság, 2012. január 26.