Skip to main content
közigazgatás: magyar

Hat járás lesz Tolna megyében

Szerző: 2012. február 4.No Comments

„A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a járások kialakításáról szóló koncepciójáról tartott sajtótájékoztatót László-Varga Zsuzsanna, a Tolna Megyei Kormányhivatal főigazgatója és dr. Sümegi Zoltán, Tolna Város polgármestere. A sajtótájékoztatón a főigazgató hangsúlyozta: az államigazgatás legalsóbb szintű területi szintjét jelentő egységek kialakításának társadalmi egyeztetése zajlik, amelynek célja, hogy felszínre hozza a problémákat, amelyekre az előkészítés időszakában lesz idő megoldásokat találni, vagy azokat továbbgondolni és a szükséges változtatásokat végrehajtani.

A járások száma országosan 168, Budapesten 7 körzet kerül kialakításra. A járások bővítésére nincs mód. Tolna megyében Szekszárd, Paks, Tamási, Dombóvár, Bonyhád és Tolna székhelyekkel jönnek létre a járások. Ezzel bővülnek Tolna megye lehetőségei, hiszen az eddigi öt kistérség helyett hat járás fog működni – emelte ki László-Varga Zsuzsanna, aki hozzátette: az átalakítás célja az államigazgatási és az önkormányzati feladatok szétválasztása, az államigazgatási ügyek járási kormányhivatalokhoz történő telepítésével. A főigazgató néhány példát sorolt fel, a jegyzőktől a kormányhivatalokhoz kerülő ügyekről: anyakönyvi igazgatás, személyi okmányok, útlevél ügyintézés, hagyatéki ügyintézés, építésügyi, közlekedési igazgatás, gyámügyek. Azzal, hogy az államigazgatási feladatok ellátását az állam maga szervezi, nem lesz nehezebb az ügyintézéshez történő hozzáférés, sőt, egységes színvonalon, a jelenlegi okmányirodák alapjain országosan több mint 300 helyen működnek majd kormányablakok. A cél, hogy 2013 végére egyablakos rendszerben minden, az állammal kapcsolatos ügyet a kormányablakokban intézhessenek az állampolgárok. Néhány település, a tolnai járással kapcsolatos észrevételére a főigazgató asszony elmondta: az átalakítás az államigazgatási feladatok ellátásának újjászervezését jelenti. A járási kormányhivatalokban önkormányzati ügyeket nem intéznek, viszont minden olyan állami szolgáltatás, amit az állam eddig is biztosított a polgármesteri hivatalokon vagy az okmányirodákon keresztül, a jövőben is biztosított lesz. Ügyfélszolgálatokon vagy ügyintézőkön keresztül történik az ügyek felvétele, hogy ne kelljen mindenkinek a járási székhelyre utaznia. A problémákra az előkészítés időszakában lesz idő megoldásokat találni, vagy azokat továbbgondolni és a szükséges változtatásokat végrehajtani – hangsúlyozta a főigazgató.

Dr. Sümegi Zoltán polgármester kiemelte: élő, évszázados kapcsolatok kötik Tolnát azokhoz a településekhez, akik nem kívánnak a tolnai járáshoz tartozni, ezért nem érti a tiltakozások okát. Hozzátette: az önkormányzatok településirányítással kapcsolatos munkáját és az eddigi együttműködéseiket nem érinti az átalakítás. A város a kiépült infrastruktúrájával és komoly tapasztalatokkal rendelkező közigazgatási szakembereivel képes magas színvonalon ellátni a járási államigazgatási feladatokat.”

Forrás:
Hat járás lesz Tolna megyében, Tolna Megyei Kormányhivatal, 2012. január 27.