Skip to main content
energia

Növelik az elektroszmogot az okos villanyórák?

Szerző: 2012. február 10.augusztus 3rd, 2012No Comments

„Érdekes véleményt fogalmazott meg az intelligens árammérőknek nevezett készülékek kapcsán az Osztrák Orvosi Kamara. A szervezet attól tart, hogy az új eszközök növelik az elektroszmogot.

Az Osztrák Orvosi Kamara álláspontja szerint az okos villanyórák elhelyezésének komoly egészségügyi hatásai lehetnek. Úgy vélik, a tervezett beruházások hozzájárulhatnak az elektroszmog növekedéséhez és mindez komoly hatással lehet az emberi szervezetre. Az ÖÄK éppen ezért felszólította az osztrák gazdasági minisztériumot, hogy vizsgálja meg, jelentenek-e veszélyt a felszerelendő rendszerek és vegyék figyelembe az új technika egészségügyi hatásait is.

Az európai uniós ajánlások alapján Reinhold Mitterlehner osztrák gazdasági miniszter 2018-ig a háztartások 95 százalékában akarja lecserélni a hagyományos villanyórákat intelligens modellekre. Az első ilyen úgynevezett SmartMetereket 2014 végén szerelhetik fel. A politikus arra számít, hogy a projektnek köszönhetően csökkenni fog az áramfelhasználás, átláthatóbb lehet az egyes háztartások áramfogyasztása, a szolgáltatók tájékozódhatnak az ügyfeleik szokásairól és ezáltal akár jobban előre is jelezhetik a várható igényeket is.

A kamara ugyanakkor úgy vélte, hogy akár a rádiós, akár az áramvezetékeken keresztüli adattovábbítás (PowerLine Communication, PLC) megnövelheti az elektroszmogot. „A WHO 2001-ben az alacsony frekvenciás mágneses mezők, míg 2011-ben a nagy frekvenciás elektromágneses mezők kapcsán is azt állította, hogy azok az emberi szervezet számára valószínűleg rákkeltőek” – jelentette ki Gerd Oberfeld, az Osztrák Orvosi Kamara környezetvédelmi referense.

Az amerikai adatok azt mutatják, hogy a további frekvenciákon megvalósuló adattovábbítás is megnöveli a rák kialakulásának kockázatát, és az elektroszmog hozzájárulhat a több szervet érintő betegségek kialakulásához is. A végeredmény: depresszió, kimerültség, tanulási problémák. Éppen ezért állították le Kalifornia számos kerületében a SmartMeterek felszerelését, miután az illetékes egészségügyi hatóságok ismertették az aggályaikat. Az USA más államaiban, Kanadában és Franciaországban is növekszik az ellenállás az okos villanyórák használatával szemben.”

Forrás:
Növelik az elektroszmogot az okos villanyórák?, Berta Sándor, SG.hu, 2012. február 8.