Minden osztrák adóhivatali kirendeltségen aktiválják a mobiltelefonos digitális aláírást

A mobiltelefonos digitális aláírást, ami az osztrák digitális személyi igazolvány (Bürgerkarte) mobiltelefonos változata, 2009. decemberében vezették be Ausztriában. Két évvel később, hogy a személyi jövedelemadóval kapcsolatos ügyintézést könnyebbé tegyék, Ausztriában az Adóhivatal minden irodájában ingyen aktiválják a mobiltelefonos digitális aláírást.

Az állampolgárnak az aktiváláshoz csak egy arcképes hivatalos igazolványt (például útlevél) kell magával vinnie a mobiltelefonon kívül.

A mobiltelefonos digitális azonosító az internetes azonosításhoz rendelkezésre álló módszerek közül az egyik legbiztonságosabb. Felhasználóbarát, teljes értékű, minősített aláírásokkal rendelkező digitális személyazonosító eszköz. Használata nem igényel kártyaolvasót, vagy bármilyen szoftver telepítését, csak a mobiltelefon SMS-szolgáltatását. Aktiválás után a tulajdonosa számos elektronikus szolgáltatást vehet igénybe, jogilag érvényes aláírással tud dokumentumokat aláírni. Így otthonának kényelmét élvezve tudja a FinanzOnline (az adóhivatal digitális portálja) szolgáltatásai segítségével jövedelemadójával kapcsolatos ügyeit intézni.

Háttér
Az állampolgári kártya minősített elektronikus aláírást tartalmaz, amely jogi értelemben egyenértékű a személyes, kézzel írt aláírással. Számos formában áll rendelkezésre, mert nem egy adott műszaki megoldáshoz kapcsolódik, nem igényel egy adott kártyatípust. A hordozó közege a legtöbb esetben egy elektronikus kártya, vagy egy mobil telefon.

Forrás:
AT: Activation of the mobile signature in all Austrian tax offices, ePractice.eu, 2012. február 7.
Lásd még:
Mobile phone signature, Digital Austria
FinanzOnline (németül)
SendStation.at (németül)
Handy-Signatur (németül)

A bejegyzés kategóriája: közigazgatási informatika
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.