Skip to main content
közigazgatás: magyar

Május 1-re lesz az államé minden városi kórház

Szerző: 2012. február 29.No Comments

„A következő ütemben, várhatóan május elsejéig az összes, aktív fekvőbeteg ellátást is nyújtó városi kórházat átveszi az állam, de ennek során is elsődleges szempont, hogy a betegek a legrövidebb időn belül juthassanak biztonságos és jó minőségű ellátáshoz – közölte az egészségügyi államtitkárság kedden.

Az egészségügyi szolgáltatóknál az állam központi szerepvállalása már elkezdődött, közölte az államtitkárság, ennek első lépéseként, január elsejével a fővárosi és a megyei kórházak a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) fenntartása alá kerültek. A következő ütemben, várhatóan május elsejéig az összes, aktív fekvőbeteg ellátást is nyújtó városi kórházat, majd – a kormány szándéka szerint – 2013. január 1-jéig a városi kórházakat és a járóbeteg-szakrendelőket is átveszi az állam.

Mindemellett az államtitkárság hangsúlyozta, hogy a GYEMSZI munkatársai az elmúlt hónapokban felmérték a hazai kórházak kapacitásait, a humánerőforrás helyzetet, illetve megvizsgálták a betegutakat. Ezek ismeretében néhány héttel ezelőtt az államtitkárság és a GYEMSZI képviselői személyesen is ellátogatottak az integráció, illetve a funkcióváltás szempontjából elsősorban érintett aktív ellátást végző fekvőbeteg intézményekbe. A fekvőbeteg struktúra májusi átalakításával kapcsolatos javaslatait a GYEMSZI átadta az ágazati vezetésnek, illetve az Országos Tisztiorvosi Hivatalnak. A hivatal ennek megfelelően legkésőbb március 31-ig készíti el az ezekre vonatkozó határozatokat és működési engedélyeket – olvasható a közleményben.

Mint kiemelték, az államtitkárság az egészségügyi struktúraátalakítás során „szakmai szempontok alapján hozza meg döntéseit”. Az intézkedések célja, hogy a betegutak és a biztonságos betegellátás tekintetében „a jelenleginél egy jóval hatékonyabban működő egészségügyi ellátórendszer jöjjön létre, amelynek minőségi szolgáltatásaihoz anyagi helyzetétől függetlenül, szükséglete szerint egyforma eséllyel fér hozzá az ország valamennyi polgára” – fogalmazott az államtitkárság.”

Forrás:
Május 1-re lesz az államé minden városi kórház, HVG.hu/MTI, 2012. február 28.