Skip to main content
közigazgatás: magyar

Januártól járási rendszer

Szerző: 2012. március 1.No Comments

„Lajosmizse volt a házigazdája tegnap a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) szervezésében megtartott Bács-Kiskun megyei polgármesteri fórumnak. Egyebek mellett a járási közigazgatási rendszer kialakításával kapcsolatos kérdésekről és az aktuális feladatokról esett szó a szakmai napon.

Jövőre lesz harminc éve, hogy hazánkban megszűntek a járások. Januártól ismét lesznek, a rendszer kialakításával az állam szeretne közelebb kerülni az állampolgárokhoz.

– A közigazgatás lényeges átalakítása történik most: létrejöttek a megyei közigazgatási hivatalok, megalakultak a kormányhivatalok, melyek 14 szakigazgatási szervet integrálnak – fogalmazott Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára.

– 2013. január 1-jén a járások létrehozásával indul az év. Ez azt is jelenti, hogy a polgármesteri hivatalok – elsősorban a jegyzők által mindeddig végzett – államigazgatási feladatai átkerülnek a járási hivatalba. Nem egy újabb önkormányzati szint jelenik meg, a járások kizárólag az államigazgatás szervezetrendszerének lesznek a hivatali egységei. Ezáltal az állam a saját feladatait a saját szervezeti rendszerében fogja ellátni. Célunk, hogy az év végére elinduljon az egyablakos ügyintézés. Minden olyan településen lesz kormányablak, ahol eddig okmányiroda működött. Lehetőség szerint a régi okmányirodákat fejlesztjük kormányablakokká.
Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a kistelepüléseken élőknek nem kell majd beutazniuk a járási központokba, mert a járási hivatalok a jövőben saját vagy közös munkatársat alkalmaznak a helyi önkormányzatoknál.

A jelenlévő polgármesterek számos kérdést megfogalmaztak az új rendszerrel kapcsolatban. Például hogy mi lesz a már felvett hitelekkel, amelyekből helyi iskolát, tűzoltóságot fejlesztettek az önkormányzatok, és még sokáig fizetniük kell a vállalt kötelezettségüket, továbbá hogy ki lesz azon ingatlanok tulajdonosa, fenntartója, amelyekben komplex intézmények – iskola, óvoda, konyha – működnek, amikortól az iskolákat az állam fogja működtetni. A finanszírozással, vagyonnal, intézményfelosztással kapcsolatban még folynak a szakmai egyeztetések, így azok pontos kidolgozása egyelőre várat magára – kapták válaszul.”

Forrás:
Januártól járási rendszer, Popovics Zsuzsanna, baon.hu, 2012. február 28.