Skip to main content
közigazgatási informatika

A Központi Statisztikai Hivatal megsértette az egyenlő bánásmód követelményét

Szerző: 2012. március 6.No Comments

„A Központi Statisztikai Hivatal megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, mivel nem tette akadálymentessé az online kérdőívet a vakok és a gyengén látók számára a tavaly őszi népszámláláskor – így határozott a napokban az Egyenlő Bánásmód Hatósága (EBH).

Az eljárást a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete kérte. A határozat ellen fellebbezni nem lehet, de bíróság előtt megtámadható.

A vakok azt nehezményezték, hogy az úgynevezett képernyőolvasó szoftverek segítségével nem lehetett önállóan kitölteni a kérdőívet, a rendszer nem volt képes értelmezni például az úgynevezett ugrásokat (a kitöltőre nem vonatkozó kérdések kihagyását), így végül a teljes kérdőív kitöltését nem lehetett befejezni.

A KSH az eljárásban azt hangsúlyozta „80 százalékban” sikerült vak-kompatibilissé tenni a programot, a tökéletes akadálymentesítés idő szűkében maradt el (egy tanú szerint már a szoftverbeszerzésre kiírt közbeszerzési eljárás is elhúzódott).

A vakoknak ugyanúgy a rendelkezésükre álltak a kérdezőbiztosok, mint a látóknak, érveltek a statisztikusok jogászai, mondván: az online belépéshez szükséges kód elolvasásához mindenképpen segítségre lett volna szükségük. Az EBH azonban indokolásában emlékeztetett: a törvény egyenlő esélyű hozzáférést, egyforma döntési lehetőséget ír elő, márpedig ezt a KSH nem biztosította.”

Forrás:
Vak győzelem a KSH ellen, HVG.hu, 2012. március 6.