Skip to main content
közigazgatási informatika

Az elektronikus vámkezelésé a jövő

Szerző: 2012. március 12.No Comments

„A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elmúlt évben kiemelt feladatának tekintette a vámeljárások elektronizálásának továbbfejlesztését, valamint a globális ellátási lánc biztonságának garantálását, az ehhez szükséges informatikai rendszerek megfelelő működtetését.

Szintén tavaly kezdődött meg az egyszerűsített vámeljárások esetében benyújtandó értesítések elektronikus beadását lehetővé tevő rendszer fejlesztése. Torda Csaba, a NAV főosztályvezetője szerint a jövő az elektronikus vámkezelésé, és a cél az, hogy a papíralapot teljesen egészében felváltsa az elektronikus vámkörnyezet. A kiviteli vámeljárások 2009 júliusa óta működnek kizárólag elektronikusan, míg az import esetében ez az arány 2011 végére elérte a 90 százalékot.

A vámáru-nyilatkozatok, illetve az egyszerűsített eljáráshoz kapcsolódó értesítések elektronizálása mellett a szakember szerint fontos lenne, hogy a kapcsolódó, jelenleg papíralapú okmányok szintén elektronikusan álljanak rendelkezésre. Meggyőződése, hogy az áruk szállításához kapcsolódó fuvarokmányok (egyebek között CMR, légifuvarlevél), illetve egyéb kereskedelmi okmányok (például számla) elektronizálása meggyorsítaná a vámkezeléseket, és könnyítést jelentene a szállítmányozást végző gazdálkodóknak is. Hozzátette, ilyen projektek közösségi szinten már elindultak, melyek közül elsősorban az e-CMR, illetve az e-freight projekt emelendő ki. Ezek megvalósulását a vámhatóság is támogatja. A NAV a kapcsolódó informatikai fejlesztéseket folyamatosan biztosítja, hogy az ügyfelek érdekeit teljes körűen kiszolgálhassa.”

Forrás:
Az elektronikus vámkezelésé a jövő, Világgazdaság, 2012. március 7.