Skip to main content
gazdaságművelődés

Az EU az IT ismeretek hiánya miatt aggódik

Szerző: 2012. március 26.No Comments

„Az európai fiatalok számítástechnikai és IT ismereteinek hiánya sértheti Európa versenyképességét és romolhat a fiatalok munkanélküliségi helyzete – figyelmeztettek EU-politikusok.
Miközben az európai fiatalok ügyesen használják az okostelefonjaikat és játszanak videojátékokat, az alapvető informatikai ismeretek hiánya megnehezíti az elhelyezkedésüket egy gyorsan digitalizálódó gazdaságban – állapította meg az Európai Bizottság kutatása.

A Bizottság becslése szerint azoknak az iskolát befejező fiataloknak a száma, akikre ráférne az IT-ismeretek elsajátítása, elérheti a 700 ezret 2015-re. Ez a tudáshiány különösen sújtja a vezető gazdaságokat, Németországot, Franciaországot és Nagy-Britanniát.

Antonio Tajani, az iparért és vállalkozásokért felelős uniós biztos az „e-képességek hete” rendezvénysorozat megnyitóján kijelentette: „A fiatalok be kívánják fogadni professzionális szempontból az új digitális világot. Ez a jelenlegi gazdasági helyzetben sokkal fontosabb, mint valaha. Kritikus kérdés, hogy növeljük a kreativitást a vállalkozás és az új start-up cégek érdekében.”

A Bizottság szerint a magasan képzett emberek iránti kereslet 16 millióval fog megemelkedni 2020-ra, miközben a gyengén képzett munkások iránti igény 12 millióval csökken. Ez az EU-nak egy meghatározott időt ad, hogy a fiatalok körében felszámolja az IT és digitális tudásban tapasztalható hiányosságokat, ha azt akarja, hogy produktív tagjaivá váljanak a világ munkaerő tartalékának.

„A képzett munkaerővel való ellátottság a technológiai szektor növekedésének szűk keresztmetszete lehet, s egy szivárgó csőrendszer veszélyezteti az európai innovációt és az EU globális versenyképességét” – mondta Tajani.”

Forrás
Az EU az IT ismeretek hiánya miatt aggódik, Meixner Zoltán, Computerworld, 2012. március 22.