Skip to main content
Internetjog

Nemzeti érdekek gátolják az uniós adatvédelmi szabályozás megalkotását

Szerző: 2012. március 31.No Comments

„Viviane Reding, az Európai Unió alapjogi biztosa szerint a tagországok belügyminiszterei jelentik az egységes adatvédelmi szabályozás elfogadásának legfőbb akadályát.

Viviane Reding egy hétfői nyilatkozatában megerősítette: ragaszkodik az uniós adatvédelmi szabályozással kapcsolatos álláspontjához. Az Európai Unió alapjogi biztosa január 25-én kiadott előterjesztésében azt javasolta, bontsák két – egy általános, minden tagország számára kötelező érvényű direktívákat tartalmazó, és egy a helyi bűnüldöző szervek adatkezelését szabályozó, ajánlott – részre a jogszabálycsomagot.

Reding szerint az egységes regula elfogadásának legfőbb akadályát a tagországok egyedi érdekei és az azokat képviselő belügyminiszterek ellenállása jelenti: ezért van szükség a kétkomponensű szabályozásra.

Az új adatvédelmi jogszabály kötelezné a vállalatokat, hogy „amilyen gyorsan csak lehet”, de legfeljebb huszonnégy órán belül jelentsék a rendszerükön belüli adatszivárgásokat, adatlopásokat az illetékes kormányzati és EU-szerveknek. A szabályozás lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy töröltessék a velük kapcsolatos információkat a céges adatbankokból, és független tagországi szervezetek kezébe adná a törvény felügyeleti jogát.

A biztos egyik tanácsadója szerint a tagállamok miniszterei a nemzetbiztonságot tartják a legfontosabb prioritásnak. Azzal, hogy két részre bontják a szabályozást, lehetővé teszik számukra, hogy saját meggondolásaiknak megfelelően alakítsák ki a bűnüldöző szervek adatkezelésének szabályozását. Ha nem tették volna meg ezt a gesztust, úgy hosszú évekig elhúzódhatna a jogszabálycsomag elfogadása – márpedig az Európai Bizottság legkésőbb 2013-ig le akarja zárni az ezzel kapcsolatos egyeztetéseket.”

Forrás:
Reding: nemzeti érdekek gátolják az adatvédelmi szabályozás megalkotását, Dávid Imre, Computerworld, 2012. március 30.