Skip to main content
közigazgatás: magyar

Biztos helye lehet annak, aki marad

Szerző: 2012. április 4.No Comments

„Több ezer államigazgatási hatáskörből előreláthatólag nagyjából hatvan maradhat az önkormányzatoknál, a többi a járási hivatalokba kerül. Széles Sándor, a megyei kormányhivatal vezetője szerint aktív státust nem érint az átszervezés.

– Kinevezésekor számított ennyi feladatra?
– Nem. A területi államigazgatás szervezeti rendszerének kiépítése az első félévben lezárult, ezt követően a megyei önkormányzat adósságrendezésével kapcsolatban az intézményhálózat átkerülése jelentett előre nem látott feladatot.

De ilyen volt a megyei védelmi bizottság átvétele, vagy az újonnan megalakult egészségügyi védelmi bizottság felállítása, működtetése is.

– Hol tart most a közigazgatás átalakítása?
– A szakigazgatási szervek kormányhivatalba való integrálása megtörtént, a járási rendszer felépítése tart: úgy tűnik, megyénk területi lehatárolásában kompromisszum alakult ki. Kóny esetében keressük a legszerencsésebb módját.

A polgármester levélben keresett meg bennünket: addig érdemben nem kívánok válaszolni neki, míg nem látjuk, hogy az önkormányzati és az államigazgatási hatáskörök miként alakulnak. Meghaladja a hatvanat azon államigazgatási hatáskörök száma, amik az önkormányzatoknál, jegyzőknél maradnak.

A többi feladatot a járási hivatalok végzik majd. Több ezerről csökken ennyire ez a szám: többek közt a hajléktalanellátás, bizonyos szociális, gyámügyi feladatok és a helyi önkormányzati igazgatáshoz is kapcsolódó államigazgatási feladatok maradhatnak.

Jó néhány egyeztetésen túl vagyunk, kezd körvonalazódni, mely területen dolgozók azok, akik az önkormányzatoktól átkerülnek a járási hivatalokba. Reményeim szerint az év második felében kiderül, kik irányítják majd a járási hivatalokat. Önkormányzati vezetőkkel is egyeztettem a megfelelő ajánlások érdekében.

– Az átszervezés leépítésekkel jár majd?
– Ilyen jellegű átalakítás – mely után egyszerűbbek lesznek az államigazgatási folyamatok – létszámcsökkenést kell hogy eredményezzen. Látható, hogy az államigazgatásban jó néhány nyugdíjaskorú dolgozik: a Széll Kálmán Terv szerint két ellátásban senki sem részesülhet. A nyugdíjasok várhatóan nyugállományba vonulnak, pozíciójukat nem töltik be: így aktív státusok megszüntetésére nem kerül sor.

– Jelent az megtakarítást, ha minden megyei városban lesz kormányablak, s az okmányirodák is megmaradnak?
– Hosszú távon mindenképpen olcsóbb lesz. A lényeg, hogy jó kiszolgálórendszer alakuljon: ne legyen különbség államigazgatási ügy intézésében akkor, ha azt egy kis településen vagy ha egy megyei jogú városban végzik. Nem ígérhetek könnyű munkát 2012–2013-ra azon kollégáimnak, akik ebben a rendszerben dolgoznak, viszont a legfontosabb: aki benn marad az államigazgatásban, annak hosszú távon is biztos álláshelye lehet.

– Mi lesz a kistérségekkel?
– A kistérségeknek az önkormányzatokról szóló törvény szerepet ad: az önkéntes társulások ezután is megmaradhatnak. A vállalt szociális feladatokat a jövőben is folytathatják, költségvetésük viszont még nem alakult ki. Az önkormányzatok kötelezően ellátandó feladataihoz meglesz a finanszírozás, de módja és mértéke még nem ismert.

– Az idei megyei beruházásokban, fejlesztésekben milyen szerepet vállal a kormányhivatal?
– Az Audi logisztikai központjában a szakigazgatási szervek és az engedélyeztetési eljárásban részt vevő hatóságok koordinátoraként lesz komoly szerepünk: a szükséges engedélyeket a lehető legrövidebb időn belül kiadjuk. A Szigetköz, a Mosoni-Duna-rehabilitáció kiemelt beruházás: úgy kell egyeztetni, hogy az részünkről hasonlóan gyors eljárást eredményezzen majd.”

Forrás:
Biztos helye lehet annak, aki marad, Cséfalvy Attila, Kisalföld, 2012. március 29.