Skip to main content
művelődésszakirodalom

A világ tudásának földrajzai – interaktív kiadvány

Szerző: 2012. április 5.No Comments

„…A tudományos műhely a világ ismeretanyagának földrajzát (Geographies of the World’s Knowledge) vázolta fel szövegekkel és grafikonokkal ismertetve az információ terjedését a digitális korban. A munka az internethasználatot, a Wikipediát, a kutatásokat és a Google felhasználói tartalmat veti össze.

Jelzi az olyan régiók aránytalan dominanciáját, mint az Egyesült Államok, Nyugat-Európa és Japán. A tankönyv innovációs újdonsága abban rejlik, hogy a kutatást interaktív formában, az Apple iBook formátumában jeleníti meg.

Az e-tankönyv az oxfordi diákok oktatásához készült, de bárki számára letölthető. „Ez olyan formátum, amely könnyebben hozzáférhetővé teszi a kutatásokat, és könnyen befogadható, anélkül, hogy le kellene butítani. Éppen ellenkezőleg, az új tankönyv interakcióra bátorítja az olvasót, azzal, hogy eldönthetik, mit a akarnak tudni, mennyire mélyen és részleteiben akarnak elmerülni a témában” – hangsúlyozta Mayer-Schonberger.

A professzor szerint a digitális kiadványnak nem feladata a nyomtatott könyv másolása, meg kell kísérelnie kialakítani saját grammatikáját és szerkezetét. „Még fel kell fedeznünk az új interaktív médium nyelvét. Szakítanunk kell az ismeretek közvetítésének kitaposott útjával” – mondta…”

Forrás:
Oxford halad a korral, Inforádió/MTI, 2012. április 4.
Oxford launches free interactive course book, Sean Coughlan, BBC News, 2012. március 26.
Oxford Internet Institute Produces Its First Interactive iBook of Research, Oxford Internet Institute,, 2012. március 22.
Geographies of the World’s Knowledge, Graham, M., Hale, S. A. and Stephens, M., Oxford Internet Institute in cooperation with Dr. Corinne M. Flick and the Convoco Foundation 2011 (pdf)
A kiadvány ibooks formátumban, letölthető az iTunes segítségével, csak iPad-on olvasható (iOS 5, iBooks 2 szoftvert használva).