Skip to main content
közigazgatási informatika

Változhat a beszámolók ellenőrzése a céginformációs szolgálatnál

Szerző: 2012. április 10.No Comments

„Az elektronikusan letétbe helyezett számviteli beszámolók adattartalmát a céginformációs szolgálat elektronikus, véletlenszerű kiválasztás segítségével, eseti jelleggel megvizsgálná – egyebek mellett ezt tartalmazza a közigazgatási és igazságügyi miniszter rendelettervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

Ha a céginformációs szolgálat azt állapítaná meg, hogy a beszámoló benyújtása nem volt jogszerű, erről – a beszámoló letétbe helyezésére előírt határidő elteltét követő 20 napon belül – értesítené adóhatóságot.

A 2009-ben hozott rendeletet módosító tervezet másik szabálya azt írná elő, hogy a céginformációs szolgálat – a beérkezése után – informatikailag ellenőrzi a beszámolókat. Ennek lényege: összevetnék a beszámolóban szereplő cégjegyzék- és adószámot a cégjegyzék adataival. Ha a számok azonosak, a beszámolót befogadná a szolgálat, ha különböznek a számok, akkor erről haladéktalanul elektronikus értesítést küldene a beszámolót beküldő személynek. Ekkor a beszámolót úgy kellene tekinteni, mintha nem nyújtották volna be.”

Forrás:
Változhat a beszámolók ellenőrzése a céginformációs szolgálatnál, HVG.hu/MTI, 2012. április 3.