Skip to main content
energiatávközlés

Erőműveket épít a Deutsche Telekom

Szerző: 2012. április 13.No Comments

„Miniatűr áramtermelő erőművekből álló hálózatok kialakítására készül Németországban a Deutsche Telekom.

A távközlési cég pénteken vázolt terve szerint helyi áramszolgáltatókkal együttműködve úgynevezett blokkerőműveket (BHKW) telepítenének és kötnének hálózatba. A berendezések kis méretű és viszonylag kis teljesítményű áramfejlesztő motorok, amelyeket társasházak vagy családi házak pincéjében helyeznek el. Az eddigi gyakorlat szerint a blokkerőművel termelt áramot az a létesítmény használja, ahol a berendezést elhelyezték. Felhasználják a működés során keletkezett hőt is, fűtésre, illetve vízmelegítésre. A mini erőmű hatásfoka így jóval nagyobb, mint a nagy és a fogyasztási helytől távol elhelyezkedő erőművek esetében.

A Deutsche Telekom terve némileg eltérő működésmódot irányoz elő. A blokkerőműveket a távközlési cég technológiáját felhasználva hálózatba kapcsolnák és távirányítással működtetnék. Egy úgynevezett virtuális erőmű jönne így létre, amelyet a Deutsche Telekom energiaszolgáltató partnerei kiegészítő, pótlólagos eszközként használnának a más módon – szél- vagy naperőművekkel – termelt energia ellátásában adódó ingadozások kiegyenlítésére. Vagyis a blokkerőmű-hálózat akkor termelne, amikor nincsen elég áram más forrásból.

A távközlési hálózatokat működtető cégeknek világszerte nehézséget okoz a piacok átalakulása; a fő gond az, hogy a vezetékes telefonálás piaca rohamosan szűkül, a mobiltelefonálás piaca pedig egyre telítettebb. A vállalatok ezért új bevételi forrásokat kutatnak, azt vizsgálják, hogy milyen más területeken lehetne hasznosítani az évtizedek alatt kialakított és fejlesztett távközlési infrastruktúrát. Az egyik ilyen lehetőség az energetika. A Deutsche Telekom bevétele az évi 60 milliárd eurós szint körül stagnál.

Blokkerőművekkel egy másik olyan óriáscég is foglalkozik Németországban, amelynek korábban nem sok köze volt az energiaszektorhoz. Ez az autógyártó Volkswagen, amely a Golf modell motorja alapján fejlesztett ki BHKW-t. A típusból 2010 óta már 450 darabot telepítettek lakóházak pincéjében.”

Forrás:
Erőműveket épít a Deutsche Telekom, HVG.hu, 2012. április 13.
Blockheizkraftwerk, Wikpédia (német)