Skip to main content
közigazgatás: külföldön

Közigazgatási változások Szlovákiában

Szerző: 2012. április 17.No Comments

„Az összes kerületi hivatal megszüntetését ígéri, és a megyék, illetve a települések hatáskörének megkurtításával is számol belátható időn belül Robert Fico kormánya – adta hírül a Pravda.

A most tervezett kompetencia-átruházást Robert Fico már előző kormányzata idején tervbe vette, akkor azonban azt nem sikerült véglegesítenie. Az új kabinet tervei szerint erre most kerülhetne sor, hiszen az elképzeléseik az egész specializált kerületi államigazgatás megszüntetésével számolnak. Ebbe a – megszüntetésre váró – kategóriába tartoznának a kerületi környezetvédelmi, építési és iskolaügyi hivatalok, valamint a földhivatalok is.

„Ezeknek a hatáskörei a kerületi központban székelő körzeti hivatalokra szállnak át, és hasonló változásokra kerül sor járási szinten is” – írta le elképzeléseiket a tervezet kidolgozásáért felelős belügyi tárca vezetője, Robert Kalinák. Hozzátette: mindenütt, ahol az lehetséges lesz, megvalósítják a hivatalok egybevonását. Rámutatott: az intézkedés egyik hozadéka az lesz, hogy az állam egységesíteni tudja majd az egy hivatalnokra jutó költségeket, amelyek jelenleg minden kerületi központban mások.

Robert Fico kormányfő szerint terveik megvalósítását a közigazgatás hosszú évek óta tartó „elhanyagolása” indokolja. Az átszervezés az állami hivatalokon kívül az önkormányzatok egyes hatásköreit is érinti majd. Ilyen – részleges – kompetenciaváltás várható például a szociális és egészségügyi szolgáltatások vagy éppen az iskolaügy terén is.

Szlovákiában a megyék és az önkormányzatok hatáskörei 2002 és 2004 között – a közigazgatás decentralizációja során – mintegy 400-al bővültek. Az önkormányzatok állítása szerint azonban egyes hatáskörök átruházása nem volt szinkronban a pénzeszközök átcsoportosításával. Ennek következményeként az említett szolgáltatások színvonala szinte minden érintett településen más és más.”

Forrás:
Fico a települések hatáskörét is megváltoztatja, Bumm.sk, 2012. április 13.