Skip to main content
közigazgatás: magyar

Rétvári: a közigazgatást az emberekre kell szabni

Szerző: 2012. április 20.No Comments

„A közigazgatás átszervezését az állam igyekszik úgy végrehajtani, hogy az új rendszer az emberekre legyen szabva, kényelmes és gyors ügyintézés valósuljon meg – mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára pénteken Nyíregyházán.

A megyei államigazgatási kollégium ülését követő sajtótájékoztatón az államtitkár a 2013. január 1-jétől újból megalakuló járásokkal kapcsolatban kifejtette: bár ezek az államigazgatási egységek már harminc éve nem működnek, az emberek még élénken emlékeznek rájuk, mivel átláthatóak voltak. A járások nem „szögletes” közigazgatási logika, hanem normál emberi észjárás szerint szerveződött, jól működő területszervezési egységek voltak – mondta Rétvári Bence.

Az államtitkár hangsúlyozta: a járások, illetve a járásközpontok kialakításánál minden meglévő ügyintézési hely megmarad, az eddigi okmányirodákat kormányablakká bővítik ki, annak érdekében, hogy a lakosság helyben intézhesse az ügyeit. Az állampolgárok az átalakítási folyamatból a kormányablakok létrejöttét érzékelik majd a leginkább – tette hozzá.

Rétvári Bence ugyanakkor fontos megőrzendő értéknek nevezte az önkormányzatokat, valamint a település identitásának megtartását, mivel erre – mint mondta – nagy szükségük van az ott élőknek. Azok a hatáskörök maradnak meg a települési önkormányzatoknál, amelyek az emberekhez a legközelebb vannak, és azok kerülnek át a járási szintre, amelyek nagyobb professzionalizmust igényelnek – fejtette ki a tájékoztatón a KIM parlamenti államtitkára. Hozzátette: a járások kialakításáról szóló törvényjavaslat a parlamentben jelenleg az általános vita szakaszában van, ennek befejezése a jövő héten várható.

Az eddigi egyeztetések alapján összesen nyolcvanegy államigazgatási feladat maradna a jegyzőknél, és nyolcvan kerülne át a járási kormányhivatalokhoz; utóbbiak például a gyermekvédelmi és gyermekügyi igazgatással, a foglalkoztatással, a lakcímadatok nyilvántartásával és kezelésével kapcsolatos feladatokat látnák el. A települési jegyzők hatáskörében maradnak többi között a hagyatéki, a birtokvédelmi, valamint a szociális igazgatási ügyek egy része is – tette hozzá Rétvári Bence.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a tervek szerint tizenhárom járást alakítanak ki, ez jó hír, hiszen így a járásközpontok már 20-25 kilométeren belül elérhetőek az aprófalvas térségekben élőknek – mondta a tájékoztatón Vinnai Győző megyei kormánymegbízott.”

Forrás:
Rétvári: a közigazgatást az emberekre kell szabni, Népszava, 2012. április 20.