Skip to main content
gazdaságInternettávközlés

Telefon- és internetadót vetne ki az NGM

Szerző: 2012. április 20.No Comments

„A sárgacsekk-adó még nem lesz elég, hogy a költségvetési lyukat befoltozza, a gazdasági minisztérium ezért azt javasolja a kormánynak, hogy minden vezetékes és mobiltelefonálást, valamint internetforgalmat adóztasson meg. Matolcsy tárcája 40-50 milliárd forintot is reális bevételnek tart a sarcból, amely a végfelhasználókat sújtaná. A sárgacsekk-adóból 250 milliárd forint is bejöhetne.

Telefonálsz? Internetezel? Fizess adót!
Ennek ellenére még mindig marad egy több tízmilliárd forintos lyuk. Úgy tudjuk, az NGM ezért felkínálja a kormánynak, hogy minden vezetékes és mobiltelefonálás, valamint internetforgalom után vezessen be egy új adót. Ebből információink szerint 40-50 milliárd forintot is beszedhetőnek tart Matolcsy György minisztériuma.

A telefon- és internetadó ugyanúgy működne, mint a sárgacsekk-adó: a szolgáltatók számláznák ki az adót (ahogyan most az áfát is), szednék be, de a teher a felhasználókat sújtaná. Vagyis aki SMS-ezik, mobiltelefonál vagy vezetékes készülékről hív valakit, internetezik, az viselné az elvonás terhét. Az adó mértékét forrásaink nem tudták megmondani, szerintük még nem dőlt el, hogy adatforgalom vagy a felhasznált percek alapján fizettetik-e meg az új adót.

A sárgacsekk-adó és a telefon-, valamint internetadó ugyanazt a tevékenységet adóztatja, mint a mostani bankadó és telekomadó, csak mások lennének az adó alanyai. Most a bankadót a hitelintézetek, biztosítók, alapkezelők fizetik, a telekomadót pedig a távközlési cégek, a tervek szerint azonban a jövőben a végfelhasználókat (banki ügyfelek, magán- és céges felhasználók) sújtanák a terhek. A kormány ugyanis csak arra tett ígéretet, hogy 2012 végével megszünteti a telekomadót (és mellette a másik két válságadót, a hipermarketadót és az energetikai különadót), a bankadót pedig lefelezi, de azt soha nem mondta, hogy más körre, más adóalanyokra nem vetne ki valamilyen sarcot.”

Forrás:
Telefon- és internetadót vetne ki az NGM, Baksa Roland, [origo], 2012. április 20.