Skip to main content
informatikatudomány

Nálunk építi csúcstechnológiás adatközpontját a CERN

Szerző: 2012. május 7.február 5th, 2014No Comments

„Budapesten jön létre a világ egyik legkorszerűbb, Magyarország első ultraszélessávú hálózatát használó adatfeldolgozó centruma, miután az MTA Wigner Fizikai Kutatóközponta megnyerte a kutatási szervezet nemzetközi tenderét.

A Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontja (MTA Wigner FK) az NFM támogatásával sikeresen pályázott az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nemzetközi tenderén, így Magyarországon valósul meg az 50 milliárd forint értékű informatikai-hálózati projekt. A CERN@WIGNER projekt pénteki bemutató sajtótájékoztatóján Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter elmondta: tavaly októberben összesen huszonnyolc ország nyújtotta be pályázatát a CERN-hez, így a kiírást Magyarország többek között Svédországot, Norvégiát vagy Svájcot megelőzve nyerte meg.

A… 8,5 milliárd forintos állami támogatással megvalósuló adatközpont még az idén elkészül Budapest XII. kerületében, a Wigner FK csillebérci telephelyén. A létesítmény nettó 1100 négyzetméteres területen fogja üzemeltetni a 24 kW/rack teljesítményű informatikai infrastruktúrát. A tervek szerint a 2013. január 1-ig működésbe lépő központ az év végéig 400 gigabit sávszélességű hálózati összeköttetést biztosít majd, de már az induló, 100 gigabites sávszélesség is akkora lesz, mint amennyi jelenleg elegendő volna a teljes hazai internetforgalom lebonyolításához.

Óriási lehetőség ■ A CERN által felhalmozott és elemzésre váró kutatási adatok nagy részét a világon elsőként és egyedüliként a nagy biztonságú WIGNER Adatközpontba továbbítják a svájci központból. Az új adatközpont használati értéke emellett óriási jelentőséggel bír a magyar kutatók számára, mivel az összes tudományterületen megalapozza az innovatív kutatások informatikai hátterének hazai fejlesztését. A projekt által a nemzetközi technológia- és tudástranszfert biztosító kutatói közösséghez is csatlakozunk, egyből a következő évtized fejlesztéseit meghatározó, új európai kutatási informatikai trend élére helyezve Magyarországot…”

Forrás:
Nálunk építi csúcstechnológiás adatközpontját a CERN, Bitport.hu, 2012. május 4.