Skip to main content
közigazgatás: magyar

Járások – Az állami és az önkormányzati hatáskörök szétválasztásáról rendeztek konferenciát

Szerző: 2012. május 29.No Comments

„A jövő január 1-jén megalakuló, az államigazgatási hatásköröket átvevő járási hivatalok működéséről, a települési önkormányzatoknál maradó feladatok ellátásáról rendeztek szakmai konferenciát csütörtökön Budapesten, a tanácskozás alkalmat kínált a még nyitott kérdések megvitatására is. A konferencián előadást tartott Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára is.
Tállai András arra hivatkozott, hogy az önkormányzati törvény értelmében az önkormányzatok nem társulhatnak közös hivatal működtetésére, ha különböző járásokhoz tartoznak.

Az államtitkár előadásában a járási rendszer kialakítását önkormányzati szempontból értékelte. Elmondta, hogy miként eddig, a jövőben is lesz minden településnek önkormányzata, polgármestere és képviselő-testülete, de az állami és önkormányzati feladatokat újraszabályozzák, így például az óvodák az önkormányzatoknál maradnak, míg az iskolák – a pedagógusokkal együtt – az államhoz kerülnek.

Közölte, önkormányzati tulajdonban maradnak az oktatási épületek, „az ingó- és ingatlanvagyon”, ugyanakkor a jövőben önkormányzati feladat lesz az iskolaépületek fenntartása és működtetése. Mint mondta, kettéválik az oktatási feladat: szakmai részét az állam végzi, míg az önkormányzatokra az intézmények fenntartása hárul, tehát például a fűtés, vagy a takarítás biztosítása.

„Jó hírként” közölte, jelenleg azon gondolkodnak, hogy a jövőben a helyi iparűzésiadó-bevétel teljes mértékben a helyi önkormányzatokat illetné meg. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy a gépjárműadó-bevétel „nem biztos, hogy száz százalékban az önkormányzatoknál marad”, és „a nyolc százalékos személyijövedelemadó-finanszírozás sem valószínű, hogy ebben a formájában meg fog maradni”, utóbbiak – szavai szerint – jelentősen változni fognak.

Tállai András – már az előadása után – egy, az iskolaépületek rezsifizetését érintő kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, „azzal, hogy az iparűzési adó a településeken marad, annak (…) kvázi az az ára, hogy az iskolaépületeknek a fenntartását vállalni kell”.

Egy másik felvetésre arról is beszélt, kérdés, hogy az orvosi ügyelet fenntartása önkormányzati vagy állami feladat legyen-e a jövőben. Mint mondta, ezt még nem késő átgondolni, és korábban is volt ilyen felvetés.”

Forrás:
Járások – Az állami és az önkormányzati hatáskörök szétválasztásáról rendeztek konferenciát, Belügyminisztérium, 2012. május 24.