Skip to main content
Internettávközlés

Rövidesen az internetforgalom nagy része vezeték nélkül bonyolódik

Szerző: 2012. június 3.No Comments

„2016-ban 3,4 milliárdan rendelkezünk majd interneteléréssel, és éves szinten zettabájtokban mérhető forgalmat generálunk, jobbára vezeték nélküli hálózatokat használva – derül ki egy friss kutatásból.

A márciusi Mobile World Congress keretében már néhány adatot felfedett a Cisco a minden évben, így idén is elkészített VNI, azaz Visual Networking Index elnevezésű felmérésének eredményeiből, de az előrejelzést teljes egészében csak most hozták nyilvánosságra.

Az IP-alapú adatfogalom nemzetközi szintű előrejelzésére és elemzésére létrehozott kutatás legújabb kiadása a 2011–2016 közötti időszakra vonatkozik, és számszerűsíti a nyilvános és magánhálózatok várható forgalmát, beleértve az internet, a felügyelt IP-hálózatok és a lakossági és üzleti felhasználók által generált mobil adatforgalmat.

Totális mobilizálás Nem túlzottan meglepő, hogy legdinamikusabban a világ mobil adatforgalma fog növekedni az elkövetkező esztendőkben. Az előttünk álló szűk öt év során a jelenlegi tizennyolcszorosára nő ez az érték, azaz 2016-ra eléri az évi 130 exabájtot. Ez az adatforgalom 33 milliárd DVD-n tárolható adatmennyiségnek felel meg. A mobil adatforgalom drasztikus növekedését részben a mobilinternet-kapcsolattal rendelkező eszközök ugrásszerű terjedése okozza – ezek száma az előrejelzések szerint 2016-ra meghaladja majd a Föld lakosságának akkori – várhatóan 7,3 milliárdos – létszámát.

A Cisco számításai szerint a 2011–2016 közötti időszakban a globális mobil adatforgalom a globális vezetékes adatforgalom háromszorosára nő, miközben a cloud alapú szolgáltatások által generált adatforgalom 2011 és 2016 között a huszonnyolcszorosára bővül.

Zettabájtok kora A teljes adatforgalom négy év múlva várhatóan 1,3 zettabájt lesz (egy zettabájt megfelel egytrilliárd bájtnak vagy egybillió gigabájtnak). 2015 és 2016 között 330 exabájtos növekedés várható, ami csaknem megegyezik a 2011-ben világszerte generált teljes IP-forgalommal (369 exabájt). Várhatóan 2016 lesz az éve annak is, amikor a világ internetforgalmának több mint fele már wi-fi kapcsolaton keresztül bonyolódik.

Szűkebb régiónkban, Közép- és Kelet-Európában ugyanezen időszak alatt gyorsabban, az ötszörösére növekszik az adatforgalom, ami egyben azt is jelenti, hogy a 2005-ös állapothoz képest 2016-ban 87-szer nagyobb internetes terheléssel lehet számolni. A térségben a mobil adatforgalom 2011-hez viszonyítva 85 százalékos átlagos éves növekedés mellett 22-szeresére nő 2016-ra. Ez háromszor gyorsabb, mint a teljes IP forgalom bővülése, és 11-szer nagyobb, mint a régió teljes 2005-ös internetes forgalma.”

Szerkesztői megjegyzés:
Nehezen értelmezhető ez az állítás: „a világ internetforgalmának több mint fele már wi-fi kapcsolaton keresztül bonyolódik”. A wi-fi egy vezeték nélküli helyi hálózatot jelent.

Forrás:
Rövidesen az internetforgalom nagy része vezeték nélkül bonyolódik, Bitport.hu, 2012. május 31.