Skip to main content
gazdaságtávközlés

Lassan, de biztosan erősödik a hazai mobilfizetési piac

Szerző: 2012. június 6.No Comments

„Huszonegyezernél is többen töltötték le okostelefonjaikra a MasterCard Mobile alkalmazást, amellyel már nem csak mobilszámlát fizethetünk és online vásárlásokat eszközölhetünk, de akár fesztiválokon is „elihatjuk”, utána pedig taxiba szállhatunk a segítségével. Az aktív felhasználók száma azért egyelőre szerényebb.

A MasterCard mobilfizetési platformja tavaly októberben indult el Magyarországon; a kezdeményezés eddigi eredményeiről a szolgáltatás mögött felsorakozott konzorcium tagjai kedden beszéltek. A MasterCard mellett két mobilszolgáltató (a T-Mobile és a Telenor), az FHB Bank és a mobilfizetési megoldásokat fejlesztő Cellum Magyarország alkotja jelenleg a technológia elterjesztésére összeállt „csapatot”, célkitűzésük pedig az, hogy minél többen, minél többféle felhasználási módra igénybe vehessék a megoldást.

Lassan, de biztosan A 21 ezer letöltőből egyelőre körülbelül 5-6 ezer, aki ténylegesen aktiválta a szolgáltatást és már végrehajtott legalább egy tranzakciót. A konzorcium tagjainak elbeszéléséből egyébként is az derült ki, hogy a legfontosabb feladat az alkalmazást elfogadó kereskedők számának növelése Ami a MasterCard Mobile mellett szól, hogy teljesen platform- és szolgáltatófüggetlen, valamint a bankkártya-kibocsátókhoz sem kötődik, minden MasterCard és Maestro kártya összekapcsolható a mobilos alkalmazással.

Az alapszolgáltatások mellett (T-Mobile és Telenor egyenlegfeltöltés és számlafizetés, valamint online kereskedők kifizetése) már elérhető pár új funkció is, például az Etyeki Pincefesztiválon bemutatkozó Fesztiválkártya „mobilosított” változata, a GRoby „online ABC” számláinak kifizetése, vagy a Rádió Tele5 Taxi autóiban igénybe vehető mobilfizetés.

A jelenlegi állapot szerint körülbelül ugyanannyian, 10-10 ezren töltötték le az alkalmazást iOS és Android rendszerre, míg a Windows Mobile felhasználók egyelőre mindössze 1000 letöltés környékén járnak.

Villámháború helyett Szintén valamelyest gátolja a megoldás elterjedését, hogy alapértelmezésben okos-telefonokhoz kötődik, tehát a régebbi készülékek tulajdonosai csak akkor érhetik el, ha speciális SIM kártyás megoldást használnak „butatelefonjaikban” – ez viszont épp azért számít marginálisnak, mivel ezek a felhasználók épp az okostelefonos funkciók idegensége, bonyolultsága miatt maradnak régi eszközeiknél.

Bár a konzorciumnak jelenleg nem tagja a Vodafone, a „piros szolgáltató” ügyfelei is használhatják az alkalmazást, épp csak saját mobilszámláikat nem tudják kifizetni, illetve egyenlegüket feltölteni. Az alapítók azonban hangsúlyozták: bármikor szívesen látják a Vodafone csatlakozási szándékát, de a leendő negyedik mobilszolgáltatót is tárt karokkal várják. Banki oldalról az FHB kizárólagossága októberben jár le, ősztől tehát további pénzintézetek előtt is nyitva a kapu, bár a felhasználók felé már most is bankfüggetlenül vehető igénybe a szolgáltatás.”

Forrás:
Lassan, de biztosan erősödik a hazai mobilfizetési piac, Bátky Zoltán, Bitprot.hu, 2012. június 5.