Skip to main content
Internet

Megváltozott ma az internet, de csak kevesen vették észre

Szerző: 2012. június 6.No Comments

„Egy éve tesztelték először nagyobb erővel, mától pedig már él az IPv6 internetes protokoll. A felhasználók ebből nem sokat vehettek észre, viszont ha nem vezették volna be az újdonságot, az hamar feltűnt volna mindenkinek.

Az Internet Protokoll (IP) az a nyelv, amelyet a számítógépek az interneten való kommunikációhoz használnak. A Google leírásának példája szerint mindez hasonló a telefonszámokhoz, amelyek segítségével egy telefont egy másikhoz kapcsolhatunk. Az IPv6 az Internet Protokoll új verziója, melynek bevezetésére azért volt szükség, mert harminc évvel azután, hogy kiosztották az első internetes címeket, tavaly februárban hivatalosan is elfogytak a leggyakrabban használt IPv4-es, azaz a nyolcvanas évek elején bevezetett internetes protokollok.

Míg az IPv4 mintegy 4 milliárd cím kiadását teszi lehetővé, az új verzióval – a 128-bites címzési rendszernek köszönhetően – nagyságrendekkel több hálózati eszköz kapcsolható az internetre. Az 1994-ben szabványosított IPv6-os protokollal a jelenlegi dinamikus IP-címek helyett akár a világ összes számítógépe kaphat egyedi, állandó IP-címet, és minden internetkapcsolatra képes eszköz is egyedi azonosítóval kommunikálhat egymással…”

Forrás:
Megváltozott ma az internet, de csak kevesen vették észre, HVG.hu, 2012. június 6.