Skip to main content
gazdaságinformatika

Gartner: a Mac elfoglalja a Windows PC vállalati felségterületeit

Szerző: 2012. június 10.No Comments

„Az IT-menedzserek szerint az Apple Mac számítógépek meghódítják a vállalatokat, s közeleg a Windows PC által uralt munkanapok világának vége – állítja a Gartner elemzője.
A vállalatok világa egyértelműen a Windows PC-k felségterülete, de ahogy a konzumerizáció megtöri a korábbi egyféle platformot toleráló szigort, a Mac gépek iránti igényt e kereslet kielégítése is követni fogja egyre több cégnél. Az IT-menedzserek már nem zárkózhatnak el olyan egyszerűen egy megszokottól eltérő technológia alkalmazásától, mint eddig, sőt lehet, hogy már soha többé – állítja Michael Silver, a Gartner elemzője.

Jelenlegi helyzet úgy fest, hogy a PC-k képezik a desktop állomány több mint 90 százalékát. A vékony klienseknek jut 4 százalék, és mintegy 5 százaléka van a Mac-nek. A konzumerizáció miatt azonban egyre nagyobb az Apple termékeinek elfogadottsága. A Gartner felmérése szerint a cégek 60 százaléka még korlátozza a Mac-ek használatát, de egyre többen és többen fogadják be ezt a technológiát is. A cégek 64 százaléka állította, hogy a következő pár évben valószínűleg engednek a Mac-eknek.

A végső szót a Mac-ügyben is a pénz fogja kimondani. Eddig az tartotta távol a cégektől ezt a platformot, hogy drága volt a hardver, a szoftver és az IT-támogatás. De a helyzet változik, és a PC-s, illetve a Mac-es költségek közötti különbség sokkal kisebb, mint korábban. Sőt – a Gartner megállapítása szerint – inkább már átlagosnak tekinthető azoknak a cégeknek a tapasztalatai alapján, amelyek mindkét technológiát használják, s tudják, hogy mennyire macerás vagy éppen könnyű a Mac-ek menedzselése egy PC-uralta környezetben.

Egy átlagos Mac készülék és a hozzá tartozó szoftver együttes költsége 1622 dollár, míg a PC esetében ez az érték 1513 dollár. Az átlagos IT-munakerő költség a Windowsnál 781, a Mac-nél 636 dollár, de itt nagy a szórás a Gartner szerint, ugyanis egyes cégek kifejezetten egyszerűen kezelhetőnek vélik a Mac-parkot, míg mások elképesztően költségesnek. Az adminisztrációs költségek nagyjából hasonlóak. Együttesen úgy néz ki, hogy a PC elveszítette gazdaságossági előnyeit.

Amint ez egyre világosabb lesz a vállalatok számára, úgy mondanak egyre nehezebben nemet a Mac iránti igényekre.”

Forrás:
Gartner: a Mac elfoglalja a Windows PC vállalati felségterületeit, Meixner Zoltán, Computerworld, 2012. június 7.