Skip to main content
közigazgatás: magyar

Navracsics Tibor a II. regeneráció tábor megnyitóján Zánkán

Szerző: 2012. július 10.No Comments

„Országos hálózattá bővítjük a kormányablakok rendszerét, mivel ez jeleníti meg az új közigazgatási kultúrát – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a II. regeneráció tábor keddi megnyitóján Zánkán.

A közigazgatásban 2010-re az a helyzet alakult ki, hogy az állam túl bonyolult, lassú ügyintézési rendszerrel gátolta a gazdaságot, nem szolgálta a családokat; a versenyképesség és a közigazgatás egymást kioltó tényezőkké váltak Magyarországon, az állam se az állampolgárnak, se a befektetőnek nem volt barátja – fejtette ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) vezetője.

Hozzátette: a KIM azért jött létre, hogy a közigazgatás, az igazságügy reformját megvalósítsa. Emlékeztetett: a KIM indulásakor nagy viták voltak a minisztériumról, ami természetes, hiszen a rendszerszintű változás érdekeket sértett.

A cél, hogy hatékony, fegyelmezett, számon kérhető központi és területi közigazgatás és igazságügy jöjjön létre; az adófizető polgároknak bebizonyítani, hogy az állam hatékonyan használja fel a tőlük kapott adót, hogy az állam védelmet biztosít a jog és tulajdonbiztonság területén, s olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyek az állampolgár megbecsülését bizonyítják – mondta Navracsics Tibor.

Azzal folytatta: nemcsak új intézményrendszerre, hanem új igazságügyi és közigazgatási kultúrára van szükség, olyan közszolgákra, akik az állampolgár szolgálatát tartják legfontosabbnak.

Ilyen közigazgatási elem a kormányablak, amely sikeres kísérletnek bizonyult, ezért a jövőben folyamatosan bővítik, az egész országot lefedő hálózattá – jelentette be a miniszter. Kiemelte: a kormányablakok a jövő közigazgatási kultúráját jelenítik meg; ebben a kultúrában elképzeléseik szerint fiatal, jól képzett, nagy szakmai tapasztalattal rendelkező, több nyelvet beszélő fiatal kormányhivatalnokok dolgoznak majd.

„Elkezdtük az utánpótlást szervezni, ezért vannak itt önök” – szólította meg a táborozókat Navracsics Tibor, megjegyezve, a regeneráció tábor az a fórum, ahol a fiatalok betekinthetnek a közigazgatásba.

Gál András Levente, a Magyary-program kormánybiztosa a jó állam fejlesztési programról beszélt, amely a nemzeti együttműködés programja keretében valósul meg. Egészséges egyensúlyt teremt a számtalan érdek és igény között; az állam felelősséggel jár el az örökölt természeti és kulturális javak tovább örökítése érdekében, az állam egyetlen önérdeke pedig e kettő érvényesítése – határozta meg a kormánybiztos a jó állam fogalmát. „Eljutottunk oda, hogy felismerhető és átlátható a magyar közigazgatás” – mondta a program eredményeiről Gál András Levente.

A KIM 2010-ben indította el azokat a programjait, amelyekkel a közszolgálatot kívánja közelebb hozni a fiatalokhoz. Akkor ősszel tízezer fiatal vett részt az első közszolgálati expón, a másodikon még többen – hangzott el a megnyitón.

Tavaly nyáron rendezték meg az első regeneráció tábort, ahol a közszolgálat világával, a közszolgálatot megjelenítő vezetőkkel kötetlenül találkozhatnak a fiatalok. A kedden megkezdődött II. regeneráció tábor csütörtökig tart.”

Forrás:
Navracsics: az egész országban lesznek kormányablakok, HVG.hu/MTI, 2012. július 10.
Elkezdődött a ReGeneráció Tábor, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2012. július 10.