Skip to main content
közigazgatás: magyarművelődés

NFM: a menzák és kollégiumok már most is az állam tulajdonában vannak

Szerző: 2012. július 10.No Comments

„Semmilyen államosításról nincs szó, az állami felsőoktatási kollégiumok, sportlétesítmények, menzák, további szolgáltatóegységek – az új építésű és beruházói tulajdonban lévő PPP-s diákszállókat leszámítva – a magyar állam tulajdonában vannak – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kedden.

A tárca tájékoztatása szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a vonatkozó kormányhatározat alapján megkezdte egy egységes nemzeti hallgatói szolgáltatórendszer felállításának vizsgálatát, aminek keretében a felsőoktatási hallgatóknak nyújtott intézményi szolgáltatások jelenleginél hatékonyabb és takarékosabb megvalósításának lehetőségeit keresik. A vizsgálat tárgya az, hogy az állam képes-e hatékonyabban, jobban, költségtakarékosabban ellátni az eleve saját felelősségi körébe tartozó feladatot.

A szakértők bevonásával végzett áttekintés a legfontosabb hallgatói szolgáltatásokat érinti, így a lakhatást, étkeztetést, sportolási lehetőségeket is. Célja a megvalósíthatóság megállapítása, és kiterjed az esetleges bevezetés lehetséges dátumaira is. A munka kapcsolódik továbbá a sok esetben előnytelen, drága, a költségvetés számára aránytalanul nagy terhet jelentő felsőoktatási PPP-projektek felülvizsgálatához, ezek között nagyszámú kollégiumi beruházás is van – fejtették ki.

Kiemelték: semmilyen államosításról nincs szó, az állami felsőoktatási kollégiumok, sportlétesítmények, menzák, további szolgáltató egységek – az új építésű és beruházói tulajdonban lévő PPP-s diákszállókat leszámítva – a magyar állam tulajdonában vannak. A felsőoktatási intézmények az állammal kötött szerződések alapján gondoskodnak ezek vagyonkezeléséről, a vonatkozó jogszabályi keretek között saját erőforrással vagy külső üzemeltetők útján működtetik azokat.

Az eduline pénteken írt arról, hogy birtokába került a felsőoktatási fejlesztési tervezet több változata is, amelyek szerint a menzákat, a büféket, sportpályákat és a kollégiumokat is államosítaná a kormány. Az oktatási portál cikke szerint Nemzeti Hallgatói Szolgáltató Rendszernek neveznék az egyetemi és főiskolai kollégiumokat, menzákat, büféket, sportlétesítményeket összefogó állami hálózatot, a következő egy-két évben német mintára szerveznék át a szolgáltatásokat, és egy állami gazdasági társaságot hoznának létre.”

Forrás:
NFM: a menzák és kollégiumok már most is az állam tulajdonában vannak, HVG.hu/MTI, 2012. július 10.