Skip to main content
közigazgatás: magyar

Fizetésképtelen Heves városa

Szerző: 2012. július 13.július 15th, 2012One Comment

„Adósságrendezési eljárás indult Heves városának önkormányzata ellen, mondta Balázs Ferenc (Fidesz) alpolgármester. Elmondta, hogy a képviselő-testület döntése alapján az önkormányzat saját maga ellen kérte az eljárás megindítását.

Az alpolgármester nem kívánt bővebb tájékoztatást adni az ügyről, azt mondta, a történtekről hétfőn számol be Csáki Zsigmond, a 12 ezer lakosú település független polgármestere, aki jelenleg szabadságát tölti.

Az MTI úgy értesült, hogy a város önkormányzati számláit kezelő pénzintézet májusban inkasszót nyújtott be, ami lehetetlenné tette a folyó kiadások teljesítését.

Kerestük a város jegyzőjét is, aki azonban a polgármesterhez és az alpolgármesterhez irányított az ügyben. Esztergom után Heves a legnagyobb város amely ellen adósságrendezési eljárás indult.

Már év elején nagy volt a hiány
Az önkormányzat február 16-án rendkívüli ülésen tárgyalt a 2012-es költségvetés előkészítéséről. Már akkor kezelhetetlen mértékű, kb. 600 millió forintos működési hiányról beszéltek. Az ülésen elhangzott, hogy a 310 millió forintnyi lejárt tartozásra refinanszírozási hitelt kell felvenni.

A polgármester beszámolt a város ellen indított három adósságrendezési eljárás állásáról. Az építési generálkivitelezéssel foglalkozó Bolax Kft. visszavonta az adósságrendezési eljárást, a Styl-Építő Zrt. viszont éppen akkor kezdeményezett eljárást, Heves azonban kifogással élt, ezért a bíróság nem indította meg azt. A város a közétkeztetést biztosító Pensió Kft-nek több mint 100 millió forinttal tartozott, de a cég akkor éppen szüneteltette az adósságrendezést.

A hiány leküzdésére felvázolt tervek között szerepelt a városi intézmények gyors átszervezése, köztük a helytörténeti kiállítóhely és sakkmúzeum megszüntetése, és az épület felajánlása a CBA-nak. Elhangzott, hogy a városnak 238 forgalomképes vagyontárgya van, amelynek nagy része belterületi beépítetlen terület, vagy külterületen lévő szántóföld, amelyek becsült értéke 535 millió forint. A polgármester a testületi ülésen azt mondta: elsődlegesnek tartják, hogy a közalkalmazotti és köztisztviselői béreket kiutalják és a már folyamatban lévő európai uniós pályázatok megvalósuljanak.”

Forrás:
Fizetésképtelen Heves városa, Index.hu, 2012. július 13.