Skip to main content
közigazgatás: magyar

Domokos: attól még nem hatékonyabb, hogy átkerül az államhoz

Szerző: 2012. július 16.No Comments

„A költségvetés kiadási oldalát lehet csökkenteni, de igazából az lenne a jó, hogy ha az intézmények alkalmazkodnának is ahhoz, hogy nincs elég pénz – mondta el Domokos László, a szervezet elnöke a jövő évi költségvetésről rendezett hétfői konferencián.

Az Állami Számvevőszék csak kockázatelemzést végez, makrogazdaságit nem – emelte ki Domokos László, a szervezet elnöke. Az ÁSZ elnöke hangsúlyozta, fontos, hogy a kiadási oldalon tartós, nagyléptékű változásokat tudjanak elérni a költségvetés döntéshozói. A közkiadások mérséklésének leghatékonyabb módja, hogy az eredményességre is koncentráljunk.

Az ÁSZ elnöke általánosságokban mozgó előadásában elmondta, hogy kiemelten kell kezelni az elszámoltathatóságot, hogy célszerűen és eredményesen költsék el az állami forintokat. Az ÁSZ esélyt lát arra, ha korábban fogadják el a költségvetést, például már ősszel, akkor az intézmények biztosabban tudnak tervezni jövőre. A költségvetés kiadási oldalát látszólag tetszőlegesen lehet csökkenteni, de igazából azzal lehet megtakarítást elérni, ha az erőforrások korlátosságához alkalmazkodunk. A költségvetési intézmények adósságának növekedése azt mutatja, hogy ez még nem következett be – emelte ki az ÁSZ elnöke.

A megyei intézmények fele rosszul muzsikált, nem tudtak kijönni a saját bevételeikből. Önmagában, ha a fenntartó változik – az állam vette át a megyei intézményeket -, akkor még nem változik a hatékonyság és eredményesség. Az egyre szűkülő finanszírozás kényszerében néhány önkormányzat megfelelően racionalizálta működését – hangsúlyozta Domokos. Ahol sikeresebben túlélték ezt a helyzetet, ott a méretgazdaságosság (pl. a vezetés számának csökkentése) és a magánszektor vezetési módszereinek, technológiáinak átemelése játszott szerepet.

Az ÁSZ elmondta, hogy minél hatékonyabb lesz az uniós források bevonása az önkormányzati szektorba, annál nagyobb lesz a kiadási oldal is, itt feszültségek keletkezhetnek, ezeket majd kezelni kell.”

„…Amikor a kiadáscsökkentés szóba kerül a költségvetési politika kapcsán, általában a kiadások mennyiségét nézik, nem pedig a hatékonyságát – kezdte előadását Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke. A kiadási oldalon tartós, eredményes, és nagymértékű változásokat kell elérni, ezt a munkát nem lehet megspórolni – mondta az ÁSZ-elnök. A kiadások mérséklésének legjobb útja az lenne, ha eredményességi követelményeket támasztanánk minden elköltött adóforinttal szemben – tette hozzá. Jobb elszámoltathatóságot, valamint a hatékonyabban működő intézményrendszer technológiai feltételeinek biztosítását, és a vagyongazdálkodás hatékonysági szempontú megújítását is szorgalmazta.

Törekedni kell arra, hogy csak azokat a kiadásokat hagyja jóvá az Országgyűlés, amelyek az eredményességi minimumnak megfelelnek – mondta Domokos. A költségvetési kiadások jelentős része esetében az eredményességi céltól még messze vagyunk – emelte ki. Gyakran még a célok meghatározása is hiányzik vagy hiányos, nem ritkán túl általános. Ez pedig problémákat okoz az elszámoltathatóságnál is. Ahhoz azonban, hogy számon lehessen kérni az eredményességet, meg kell határozni a pontos követelményeket, amelyektől csak kivételes esetekben volna szabad eltérni… ”

Forrás:
Domokos: attól még nem hatékonyabb, hogy átkerül az államhoz; HVG.hu; 2012. július 16.
ÁSZ-elnök: Gyakran még a célok meghatározása is hiányzik; Világgazdaság Online; 2012. július 16.