Skip to main content
egészségügyközigazgatási informatika

A doktorok nem élnek az online lekérdezési lehetőséggel

Szerző: 2012. július 19.No Comments

„A mintegy 6400 aktív háziorvos alig több mint 10 százaléka, 710 doktor érdeklődött tavaly március óta valamelyik páciense „betegéletútja” iránt – tudta meg a Világgazdaság. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint ehhez képest Magyarországon csak a háziorvosi ellátásban évente 65–67 millió orvos-beteg találkozás történik, idén június végéig megközelítőleg 34 millió orvos-beteg találkozást regisztráltak.

Betegeik útját – vagyis azt, hogy hol és milyen vizsgálatokon jártak, milyen orvosságokat váltottak ki – tavaly március óta követhetnék nyomon a családorvosok. Az OEP azért tette lehetővé az online lekérdezést, hogy lássák: valóban elment-e a javasolt vizsgálatokra, tényleg kiváltotta-e a rendelt orvosságot, tehát betartotta-e az előírt terápiát a páciens. A lekérdezésekkel természetesen az olyan párhuzamosságokra is fény derülhet(ne), ha valaki több helyen vesz igénybe, például, ugyanolyan diagnosztikai eljárást.

A betegek „útjának” lekérdezését idén a korábbinál is egyszerűbbé tették a jogszabályok: immár a háziorvosoknak nem kell pácienseik jóváhagyását kérniük. A betegek ugyanakkor megtagadhatják az információk kiadását: a területileg illetékes egészségbiztosítási pénztárnál egy formanyomtatványon tehetik ezt meg. Ezzel a lehetőséggel eddig harmincöten éltek.
Komáromi Zoltán háziorvos, országos szakfelügyelő főorvos használja ugyan a rendszert, de szerinte az érdektelenség oka, hogy betegeik konkrét ellátásán túl kollégái többsége nem követi páciensei útját az egészségügyi rendszerben. „Minden szóvirág ellenére az elmúlt másfél évben csak nehezedtek munkavégzésünk feltételei, miközben ugyanannyi finanszírozást kapunk, mint két évvel ezelőtt.””

Forrás:
A doktorok nem élnek a tavaly márciusban bevezetett online lekérdezési lehetőséggel; Világgazdaság Online; 2012. július 19.