Skip to main content
közigazgatás: magyarművelődés

Nagyobb állami szerepvállalás és új feladatmegosztás a közoktatásban szeptember 1-jétől

Szerző: 2012. július 31.No Comments

„2012. szeptember 1-jével létrejön az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányítása alatt álló központi hivatal, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, amely feladatait a tankerületen keresztül látja el.

Jövő év (2013) január 1-jétől az óvodák kivételével általános szabályként állami fenntartásba kerülnek az oktatási intézmények. Az állami irányítás, fenntartás alapvetően szakmai irányítást jelent, melybe beleértendő a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők bérének, járulékainak központi biztosítása, bérfinanszírozás, valamint a taneszköz-ellátás és a külső szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) támogatása.

A fenntartói feladatok átvételével a kormány felszámolja azokat a különbségeket, amelyek az elmúlt évtizedekben az önkormányzatok eltérő anyagi lehetőségei miatt alakultak ki a köznevelési rendszerben. A nagyobb állami szerepvállalás, az új feladatmegosztás igazságosabb, kiszámíthatóbb és kiegyensúlyozottabb viszonyokat teremt, nagyobb biztonságot nyújt a gyerekeknek és a pedagógusoknak.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ felépítése – követve a kormányrendeletben foglaltakat – Központból és tankerületi hálózatból áll, melyben a megyeközponti tankerület többletfeladatokat lát el, illetékessége a megye egész területére kiterjed.

A tankerületek működése nem jár többletkiadással, mivel a megyei intézményfenntartó központok átszervezésével – azok jelenlegi státuszaiból és tárgyi erőforrásaiból -, valamint a települési önkormányzatoknál a fenntartói feladatokat szervező és irányító munkatársak átvételével jön létre.”

Forrás:
Nagyobb állami szerepvállalás és új feladatmegosztás a közoktatásban szeptember 1-jétől; Emberi Erőforrások Minisztériuma; 2012. július 31.