Skip to main content
közigazgatás: magyar

Megjelent a korrupció megelőzése és a közigazgatás áttekintése érdekében kiírt felhívás

Szerző: 2012. augusztus 1.No Comments

„Az Új Széchenyi Terv keretében megjelent a ”Korrupció megelőzése és a közigazgatás áttekintése” című, ÁROP-1.1.21 kódszámú felhívás dokumentációja.
A rendelkezésre álló keretösszeg 480 millió forint.

A projektjavaslat benyújtására 2012. augusztus 1. és 2012. augusztus 31. között van lehetőség.”

„…A korrupció elleni kormányzati intézkedésekről és a Közigazgatás Korrupció-megelőzési Programjának elfogadásáról szóló 1104/2012. (IV. 6.) Korm. határozat rögzíti a 2014-ig teljesítendő korrupció megelőzési intézkedéseket. Az ennek mellékletét képező Program általános képet nyújt a korrupció jelenlegi helyzetéről hazánkban, a szükséges beavatkozási pontokról, valamint meghatározza a konkrét részletes feladatokat.

A Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program külön nevesíti az elszámoltathatóság megteremtésének, a korrupció felszámolásának szükségességét, hangsúlyozza továbbá a személyi felelősség, az érdemi hatásvizsgálat és a szervezeti együttműködés, valamint a következetes szankcionálás fontosságát. A kormányhatározatban megfogalmazott feladatok megvalósításában a központi államigazgatási szerveken kívül szükség van az érintett közigazgatási intézmények, továbbá a korrupció elleni fellépésben tevékeny szerepet vállaló társadalmi és üzleti szervezetek részvételére.
A konstrukció másik pillére annak áttekintése, hogy előre kijelölt szakpolitikai területeken milyen a kormányzati működés helyzete.

Az ÁROP-1.1.10 kódjelű kiemelt projektben kerül kidolgozásra, kipróbálásra, majd bevezetésre a Kormány által tárgyalandó jogszabálytervezetek korrupciós hatásainak előzetes vizsgálatát szolgáló módszertan. E tudásra jelen kiemelt projekt is támaszkodni fog (például a képzések során).

Részletes célok és eredmények
A projekt 2, egymástól elkülöníthető pillérből áll: a) a hivatali korrupció megelőzéséből, valamint
b) egyes szakpolitikai területeken a kormányzati működés helyzetének az elemzéséből.

A projekt hozzájárul a közbizalmat rendkívüli mértékben romboló és a közpénzek átláthatatlan és pazarló elköltéséhez vezető hivatali korrupciós mechanizmusok visszaszorításához. Elősegíti a korrupciós jelenségeket megelőző mechanizmusok általánossá válását, továbbá hozzájárul a közigazgatási kultúraváltáshoz azáltal, hogy megváltoztatja a korrupcióhoz, mint jelenséghez való szervezeti és személyi hozzáállást.

A projekt célja továbbá legalább 3 szakpolitikai területen a kormányzati működés helyzetének, belső motivációs mechanizmusainak a pontos feltérképezése, s az alapján javaslatok megfogalmazása az eredményességi szempontú javításra…”

Forrás:
Megjelent a korrupció megelőzése és a közigazgatás áttekintése érdekében kiírt felhívás; Nemzeti fejlesztési Ügynökség; 2012. augusztus 1.