Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatikaszakirodalom

Ausztrália: Megjelent a „Kalauz a Közösségi Felhők Irányításának Helyes Gyakorlatához”

Szerző: 2012. augusztus 6.No Comments

Egy előzetes vázlat után, néhány hónapos konzultáció eredményeit beépítve, megjelent az ausztrál szövetségi közigazgatás számára összeállított Kalauz a Közösségi Felhők Irányításának Helyes Gyakorlatához. Célja, hogy útmutatásul szolgáljon a kormányzati szervezetek számára. Keretrendszereket határoz meg formális (írásban rögzített) megegyezések felhasználásával, melyeket világosan meghatározott szerepeket és felelősségeket tartalmazó irányítási struktúrák által kezelnek.

Maga a dokumentum része az informatikai felhő kormányzati alkalmazását szabályozó dokumentumoknak, amelyek a stratégiától kezdve minden részletre kiterjednek.

Háttér: közösségi felhő
Olyan infrastruktúra, amelyet valamilyen közös szempontból összetartozó szervezet használ. A közös használat alapjául szolgálhatnak például közös szabályozási követelmények, vagy a közös biztonsági igény, vagy azonos műszaki követelmények. A közösségi felhő célja, hogy a résztvevő szervezetek úgy élvezhessék a nyilvános felhő előnyeit, hogy egyben a magán felhők által biztosított nagyobb biztonság és más hasonló jellemzők is elérhetőek számukra. A közösségi felhő megvalósítása történhet a szervezet székhelyén, vagy távoli helyszínen. Kezelését végezhetik a résztvevő szervezetek, vagy egy harmadik fél (managed service provider – MSP)

Forrás:
Community Cloud Governance – An Australian Government perspective : Better Practice Guide; Australian Government Information Management Office; 2012. augusztus 1. (pdf)
community cloud; Whatis.com; 2012. február
Cloud Computing; Department of Finance and Deregulation, Australian Government Information Management Office (további dokumentumok)