Skip to main content
közigazgatás: magyarművelődés

Mi lesz a múzeumokkal?

Szerző: 2012. augusztus 16.augusztus 19th, 2012No Comments

„Az eredetileg megígértnél több állami támogatást kaphatnak a városok a nekik adott múzeumok és könyvtárak fenntartására, de az átadás körül változatlanul nagy a bizonytalanság. Az intézmények az államnak nem kellenek, a megyék pedig képtelenek voltak fenntartani őket.

Tovább bonyolódik az eredetileg sem egyszerű vita, amely a közművelődési intézmények erőltetett tulajdonosváltását kíséri. A legújabb kormányzati nyilatkozatok már jóval több pénzt ígérnek a városoknak, amelyekre az állam ráteszi a fenntartás terhét, ám a bizonytalanság nem csökkent.

A vita tárgya az: ki és miből tartsa fenn a tavalyig megyei tulajdonú intézményeket – nagyrészt könyvtárakat, levéltárakat és múzeumokat. Ezeket döntő többségükben nem merné bezáratni egyetlen politikus sem, ám a fenntartás általában meg nem térülő költségeit sem szívesen viselné senki. Az már 2011-ben eldőlt, hogy a megyék, ahova korábban tartoztak, képtelenek biztosítani a működésüket, így az állam idén januártól átvette őket. Hamar kiderült azonban, hogy a nagy presztízsű, ám kevés bevételt hozó intézményeket központilag sem szívesen tartanák fenn, így egy kormánydöntéssel kéretlenül is átadták ezeket a városi önkormányzatoknak. Ott sincs azonban sok szabadon elkölthető pénz – a vita hónapok óta arról folyik, mennyit adna nekik az állam erre a feladatra.

L. Simon László kultúráért felelős államtitkár nemrég azt ígérte: 2013-ban 17,6 milliárd forintot oszt el a kormány az önkormányzatok közt a múzeumok és könyvtárak fenntartására. Ez jóval nagyobb összeg, mint amiről korábban szó esett – eredetileg 5 milliárd körüli támogatásról volt szó. Igaz, a legnagyobb része, 10,5 milliárd jelenleg egy általános keret részeként szerepel a jövő évi büdzsé tervében, és nem csak a most a városokhoz átkerülő intézményekre lehetne költeni, hanem a már eddig is önkormányzati tulajdonban lévő gyűjteményekre, könyvtárakra is. Tisztán körülbelül 6,8 milliárd forint az, amelyet a jövőre városi tulajdonba adott intézményekre lehet költeni, hogy ezen felül a 10,5 milliárdos külön keretből mennyit fognak e célra szánni, az későbbi döntés lesz. Vagyis végül kisebb többletforrás jut az átadott intézményekre, mint amennyit a kormányzati sikerkommunikáció jelez, ám így is néhány milliárddal több, mint amiről eredetileg szó volt.

A 6,8 milliárdos keret három részre oszlik. 2,2 milliárd forint jut az egykori megyei, jövőre már városi múzeumokra, 2,9 milliárd az ugyanilyen besorolású könyvtárakra, 1,7 milliárd pedig arra, hogy ezek a könyvtárak el tudják látni a környék kisebb településeit is könyvekkel, akár mozgó könyvtárral.

Nem egyszerű a helyzet azonban így sem. Arról ugyanis továbbra sem egyértelmű a szabályozás, hogy melyik önkormányzat mennyit kapna, egyáltalán milyen kritériumok alapján osztanák szét a forrásokat. Információnk szerint erről folynak a tárgyalások az állam és a nagyobb múzeumfenntartó városok közt. Az valószínű, hogy valamilyen módon a tavalyi látogatottság, a gyűjtemény nagysága, valamint ezeknek a mutatóknak a megyén belüli többi intézményhez mért aránya alapján fognak súlyozni, ám a pontos arányok még nem ismertek.

Tovább nehezíti a települések dolgát, hogy jövőre már minden állami támogatás célzott lesz az önkormányzatok felé, vagyis a mostani szabályozással ellentétben pontosan leírják majd központilag, mely pénzeket mire lehet elkölteni, és ezen nem változtathatnak helyben. Azaz elképzelhetetlen lesz, hogy más célra érkező támogatást a múzeumokra, könyvtárakra költsenek el – amennyit az államtól erre kapnak a városok, annyiból kell kigazdálkodni a fenntartást.

A legnagyobb könyvtárakat és a legtöbb múzeumot fenntartó településeken (természetesen Budapest kivételével) ez éves szinten 300-400 milliárd forintos támogatási igényt is jelenthet. 2011-ben például, az eddigi utolsó olyan évben, amikor a megyék feladata volt az ilyen intézményeket fenntartani, a hagyományosan nagy művelődési központok közül Pécsen az összeg meghaladta, Szegeden pedig megközelítette a 300 milliót (az összegek a megyei költségvetésekből származnak, tehát a két megye kisebb településeinek erre szánt forrásait még le kell vonni belőle, ám ez nem túl jelentős), máshol pedig általában 100-200 millió közöttiek voltak. Vagyis összességében juthat elég pénz a múzeumokra és a könyvtárakra, ám az elosztás bizonytalansága sok problémát okozhat.”

Forrás:
Mi lesz a múzeumokkal?; Világgazdaság; 2012. augusztus 16.