Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

Megjelent a közhiteles címregiszter kialakítása érdekében kiírt felhívás

Szerző: 2012. szeptember 4.No Comments

„Az Új Széchenyi Terv keretében megjelent a ”Közhiteles címregiszter kialakítása” című, ÁROP-1.2.12 kódszámú kiemelt felhívás dokumentációja.

A rendelkezésre álló keretösszeg 950 millió forint.

A projektjavaslat benyújtására 2012. augusztus 31. és 2012. szeptember 30. között van lehetőség. ”

„…A közhiteles Címregiszter projekt célja a magyarországi címkezelés egységes jogszabályi környezetének, igazgatási folyamatainak és egy teljes, közhiteles címnyilvántartásnak a megvalósítása. Ez a cél illeszkedik az egységes közigazgatás kialakításának céljához és az ÁROP fő célkitűzéséhez is – miszerint az igazgatási rendszer teljesítményét és a nyújtott szolgáltatások színvonalát növelni kell.
A projekt eredményeként egy egységesített jogszabályi háttér, a közhiteles cím elsődleges változásainak egységesített kezelése és egy központi mester címadat nyilvántartás jön létre. Az adatfeltöltés tekintetében a címregiszter csak a meglévő közhiteles nyilvántartások – személyi adat- és lakcímnyilvántartás és ingatlan-nyilvántartás – adataira épít, adatok a címregiszterbe csak ezekből a nyilvántartásokból kerülhetnek be. Elemzési feladatok elvégzéséhez a projekt szakaszban további nyilvántartások is felhasználásra kerülnek – ilyen pl. a nem közhiteles, de valóság közeli postai címnyilvántartás – melyek segítségével a meglévő közhiteles nyilvántartások egyezősége, pontossága, teljessége kerül megvizsgálásra.

A Címregiszter nyilvántartás adatai közvetlen vagy közvetett módon lesznek elérhetőek a közigazgatás szereplői részére és fokozatosan válnak az egyes nyilvántartások referencia adataivá. A címregiszter egységes felületet biztosít az adatok bevitelére és közvetlen kapcsolatban áll az ingatlan-nyilvántartással, valamint a Személyi adat- és lakcímnyilvántartással. A címadatok további elterjesztése a közigazgatás további szereplői részére közvetett szolgáltatások formájában történik, ahol az adatszolgáltatás csak valamilyen címhez kapcsolt további adattal lesz biztosított. Ilyen szolgáltatandó adat lesz az ingatlanhoz kapcsolódó cím – cím és geokoordináta együttese – továbbá a Személyi adat- és lakcím, azaz a személy neve és lakcíme. A projekt eredményeként létrehozandó címszabvány pedig a formátum egységesítésével segíti a mester címadatok jövőbeni elterjesztését.

Az adatminőség fenntarthatóságát a címkezelés – jogi szabályozás által is megerősített – egységesítése fogja biztosítani. Ezzel a szabályozott kerettel biztosítható a közigazgatás hatékonyabb működése, az állampolgárok felé jobb minőségű közszolgáltatások biztosítása, valamint így növelhető az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodás.

A fenti, átfogó közigazgatási célok eléréséhez a projekt egy kezdeti, biztos alapot nyújt azáltal, hogy a felhasználók számára a pontos, teljes és közhiteles címek elérhetőek lesznek, azonban a projekt terjedelme nem biztosítja valamennyi közigazgatási szereplő részére a közhiteles Címregiszter adataira való azonnali áttérést. A projekt a Címregiszter alapját képező két fő nyilvántartást, a személyi adat- és lakcímnyilvántartást és az ingatlan-nyilvántartást aktualizálja, a kapcsolódó adatbázisok később, pályázat keretében csatlakozhatnak rá a Címregiszterre…”

Forrás:
Megjelent a közhiteles címregiszter kialakítása érdekében kiírt felhívás; Nemzeti Fejlesztési Ügynökség; 2012. augusztus 31.
Kapcsolódó dokumentumok