Skip to main content
közigazgatás: magyar

Önkormányzati monitoring rendszer kialakítása az Állami Számvevőszéknél

Szerző: 2012. szeptember 4.No Comments

„A monitoring alkalmas lesz a gazdálkodás és a feladatellátás körülményeiben valószínűsíthető kockázatok feltárására.

Az ÁSZ vezetése még 2011. évben döntött arról, hogy kialakít egy kockázatelemzésre alapozó és ahhoz visszacsatolást is biztosító önkormányzati monitoring rendszert, amelynek célja rendszerszemléletű, holisztikus megközelítésű, összefoglaló értékelésekre lehetőséget adó, ellenőrzéseket támogató rendszer létrehozása. Ennek alkalmasnak kell lennie a gazdálkodás és feladatellátás körülményeiben valószínűsíthető kockázatok feltárására és a beavatkozások szükségességének jelzésére. Az elmúlt évben a megyei önkormányzatok, majd a megyei jogú városok és 62 városi önkormányzat pénzügyi, egyensúlyi helyzetének ellenőrzése során szerzett tapasztalatok összegzésére, a kockázatok feltérképezésére és az ott létrejött adatbázisok hasznosíthatóságának elemzésére irányult a monitoring tevékenység.

A Kockázatelemző Osztály elkészítette a kockázatelemző és monitoring tevékenység szervezeten belüli kapcsolati hálóját, feltárta a kapcsolódási pontokat a szervezeti egységek, az ellenőrzés szakmai területek vezetői között. Folyamatban van a monitoring rendszer adatbázisszerű kialakítása, a rendelkezésre álló információk és adatbázisok feltárása és hasznosíthatóságának áttekintése, megkezdődik az előző évben „begyűjtött” önkormányzati gazdálkodási adatok aktualizálása.”

Forrás:
Önkormányzati monitoring rendszer kialakítása az Állami Számvevőszéknél; Mohl Anna; Állami Számvevőszék; 2012. augusztus 30.