Skip to main content
közigazgatás: magyar

A közszolgálati életpályamodell kialakításáért indult képzés

Szerző: 2012. szeptember 17.No Comments

„Az új közszolgálati életpályamodell kialakításáért egységes rendvédelmi képzés indult hétfőn Miskolcon, az új rendszerű szakképzésben 206 tűzoltó- és 1688 rendőrjelölt vesz részt három rendészeti iskolában; a képzést megkezdők nemcsak pályát, hanem hivatást is választottak – közölte az országos katasztrófavédelmi főigazgató a borsodi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Bakondi György elmondta, hogy a közszolgálati életpályák összehangolásáról kormányhatározat rendelkezik, az úgynevezett moduláris képzés bevezetéséről miniszteri szintű döntés született. A képzést megkezdők nemcsak pályát, hanem hivatást is választottak – emelte ki. A tűzoltói, rendőri hivatást választók Miskolcon, Körmenden és Szegeden, később Budapesten, az adyligeti bázison három hónapos egységes kiképzésen vesznek részt, majd két hónapos szakmai alapképzés következik – közölte az altábornagy.

Az alapkiképzés egységes lesz a rendvédelmi pályákra készülőknek, a fiatalok megtanulják azokat az ismereteket, amelyek nélkül hivatásos rendvédelmi szolgálatot senki nem tud ellátni – tette hozzá a tábornok.

Hatala József országos rendőrfőkapitány azt emelte ki, hogy az új, közös képzés eredményeként a rendvédelmi pályák átjárhatóvá válnak, tűzoltóból akár rendőr, rendőrből akár tűzoltó is válhat. 2013-tól a büntetés-végrehajtás is csatlakozik ehhez a képzési rendszerhez – fűzte hozzá.

A katasztrófavédelmi főigazgató mindehhez hozzátéve azt mondta: eddig a hivatásos tűzoltósághoz helyi képzéssel lehetett bekerülni, amelyet speciális képzés követett. „Ahány tűzoltóság, annyi eljárás”, ez most megváltozott – fogalmazott Bakondi György, hangsúlyozva, az egységes rendvédelmi képzés célja az is, hogy erre az alapra építkezhessen a rendvédelem.

Évi kétmilliárd forinttal támogatja az önkormányzati tűzoltóságokat az állam – mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója Balatonfüreden, a Balatonfüredi Önkormányzati Tűzoltóság új épületének avatásán. Bejelentették azt is: teljesen átalakul a magyarországi polgári védelmi rendszer.”

Forrás:
A közszolgálati életpályamodell kialakításáért indult képzés; Magyar Nemzet/MTI; 2012. szeptember 27.