Skip to main content
gazdaság

A Visa a mobilfizetés robbanását várja Európában

Szerző: 2012. szeptember 17.No Comments

„A Visa Europe vezérigazgatója szerint 2020-ra a cégen keresztül lebonyolított tranzakciók több mint a fele mobiltelefonokon keresztül fog történni.
Peter Ayliffe a CNN-nek adott interjúban kifejtette, hogy az érintés nélküli fizetési megoldások teljesen átalakítják az üzleti és fogyasztói viselkedést az egész kontinensen.

„A kereskedelmi bankok és a fizetési szolgáltatások világában dolgozom 38 éve, de ez a legizgalmasabb időszak a fizetési technológiában. Az okostelefonok radikálisan megváltoztatják azt, ahogy a fizetések történnek, és a fejlődnek” – mondta a szakember.

Amit az okostelefonok hoznak, az a fizetéseknek az eddigieknél lényegesen kényelmesebb módja. Emiatt – mondja Ayliffe. – 2020-ra már valószínűleg a fizetési tranzakcióknak több mint 50 százaléka ezekkel a készülékekkel fog lebonyolódni. Erre a Visa fogadó kész, s igyekeznek mindent megtenni, hogy a szükséges infrastruktúra minél előbb kiépüljön. „Mivel ez elég költséges, úgyhogy éppen ideje eljuttatni a technológiát a szükséges helyekre” – jelentette ki a Visa Europe vezetője. „Minden kereskedőnél el kell végezni az eladótéri rendszerek cseréjét, hogy az érintés nélküli fizetésre alkalmasak legyenek, és minden banknak neki kell fogni a kontaktolás nélküli kártyák kibocsátásának. És a mobilszolgáltatóknak, meg a készülékszállítóknak is minden infrastrukturális elemet a helyére kell illeszteni. A fizetési rendszerek területén semmi sem megy gyorsan. De ez olyan fantasztikus lehetőség, amit muszáj gyorsan kihasználnunk” – vélekedett Peter Ayliffe.

A sietség nem véletlen. A Visa már érzékeli annak a lehetőségét, hogy a piacon új komoly versenytársak tűnjenek fel. A vezérigazgató nem is rejtegette sejtéseit. „Vannak cégek, amelyekkel együtt dolgozunk ezen a területen. A Google, a Facebook vagy az Amazon és sokan még a partnereink. Ugyanakkor az üzlet mindig változik, és talán valamennyire belelátunk a jövőbe. Izgalmas része a munkának, ha felfedezzük, hogy valaki, aki ma a partnered, holnap a versenytársad lehet.””

Forrás:
A Visa a mobilfizetés robbanását várja Európában; Meixner Zoltán; Computerworld; 2012. szeptember 13.