Skip to main content
közigazgatási informatika

Figyeli az Internetet a Terrorelhárítási Központ

Szerző: 2012. szeptember 18.No Comments

„650 millió forintra kapott közbeszerzés alóli mentességet a TEK. Az előző héten a parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága a kormánypárti képviselők igen szavazatával döntött erről.

A „csomagban” az internet szűrésére hivatott e-osztály megerősítése, beléptető kapuk kialakítása és a külföldön bajba került magyarok mentését segítő operatív terem fejlesztése szerepelt.

Az internet szűrését és ellenőrzését végző e-osztály nemrég alakulhatott a TEK-en belül. Szerettünk volna többet megtudni az osztály feladatairól, hatásköreiről, arról, hogy mit szűr és kiket ellenőriz a csoport, de a TEK-től nem kaptunk érdemi választ a kérdéseinkre.

Annyit írtak, hogy „az E-osztály az internet segítségével, vagy azt eszközül használva elkövetett terrorcselekmények felderítése érdekében jött létre…, az utóbbi évek hazai és nemzetközi tapasztalatai tették szükségessé”.

A Terrorizmus és Számítógépes Bűnözés Elleni Monitoring Egység kialakítása legalább 370 millió forintba kerül: a magyar elitkommandó a héten erre az összegre kapott közbeszerzési mentességet a parlament Nemzetbiztonsági Bizottságától. A pénzt informatikai fejlesztésre, speciális, leárnyékolt notebookok és nyomtatók (?) vásárlására fordítanák.

Bár a rendelkezésre álló információk alapján csak találgatni lehet, mi lesz az E-osztály feladata, egy név nélkül nyilatkozó internetes biztonságtechnikai szakértő lapunknak azt mondta, valószínűleg konkrét honlapokat fog monitorozni a TEK. Attól minden bizonnyal nem kell tartani, hogy az átlagos internethasználók adatforgalmát is figyelnék.

Az persze könnyen elképzelhető – véli a szakértő –, hogy ha valaki túl gyakran ír le bizonyos kifejezéseket (az egyszerűség kedvéért legyenek ezek például a bomba, terror, robbantás) akkor bekerül az e-osztály látókörébe…”

Forrás:
Százmilliókért figyeli az internetet a TEK; MSN Mai Nap; 2012. szeptember 14.